Politiikka ja talous

MTK: Tieverkon kunnostaminen vauhdittaa biotaloutta

Politiikka ja talous 05.02.2016

Maaseudun elinkeinoelämälle tärkeitä sorateitä kunnostetaan lähivuosina miljoonilla.


Markku Vuorikari
Alemman tieverkon korjausvelkaa taitetaan kuluvalla hallituskaudella.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) esitteli tänään perjantaina korjausvelan purkamiseen varatun 600 miljoonan euron käyttökohteet.

MTK on tyytyväinen siihen, että parannettavien teiden listalla on runsaasti järjestön tärkeinä pitämiä kohteita.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila pitää oikeana menettelytapana sitä, että valtio etsii keskeisimmät korjausvelkakohteet yhdessä elinkeinoelämän kanssa.

"Korjausvelan purkaminen mahdollistaa maatalouden ja metsätalouden kustannustehokkaat maantiekuljetukset. Puukuljetusten kannalta on tärkeää, että myös rataverkolla sijaitsevien puutavaran lastauspaikkojen parantaminen on osana korjausvelkakohteita", Marttila sanoo.

Valtaosa rahoituksesta käytetään tiestön parantamiseen kolmen vuoden aikana. Maaseudun elinkeinoelämän kannalta keskeisiä sorateitä on korjattavien kohteiden listalla runsaasti.

"On kuitenkin syytä muistaa, että nyt käytettävällä määrärahalla korjausvelan purkaminen saadaan vasta alkuun. Jos määrärahatasoja ei saada pidettyä yhtä korkeina myös vuoden 2018 jälkeen, rappeutuu tiestö yhä kiihtyvällä tahdilla", muistuttaa MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola.

Biotalouden näkökulmasta myös yksityistieverkossa on runsaasti parantamistarpeita.

"Yksityisteiden määrärahojen nostaminen on oikeansuuntaista politiikkaa ja edistää monien eri toimialojen kannattavuutta. Nyt valituissa yleisten teiden kohteissa on vahva maaseudun yrittäjyyden painotus. Tästä on hyvä jatkaa", Mäki-Hakola korostaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT