Politiikka ja talous

Näin halal-teurastus tehdään: Mekkaan päin, jumalan nimeen

MT kävi seuraamassa halal-teurastusta eläinlääkärin ja lampurien kanssa.
Veera Hongisto
Teurastettava eläin suunnataan halal-teurastuksessa Mekkaan. Oikean suunnan voi tarkistaa puhelimesta.

Kaksi lammasta siirretään kuljetusvaunusta entisen Ketsun teurastamon tiloihin. Tarkoitus on tutustua halal-teurastukseen käytännössä.

Teurastamon omistava Martti Rantala on lainannut tilat, ja kunnaneläinlääkäri Tapani Lehtiö on saapunut valvomaan toimenpidettä.

Tilaisuuden ovat järjestäneet Karrar ja Muhammed al-Hello, jotka haaveilevat halal-teurastamon perustamisesta. ”Haluamme näyttää, että tämä on ihan normaalia.”

Veljekset haluaisivat ostaa Rantalan tyhjillään olevan laitoksen, jos vain lampaita tarjottaisiin riittävästi teurastettavaksi.

”10 000 lammasta vuodessa kattaisi Suomen halal-lihan kulutuksen”, Karrar al-Hello kertoo. Heille kelpaisivat teurastettavaksi kaiken ikäiset lampaat ja vuohet.

Veri ulos ruhosta nopeasti

Teurastusta ennen kaivetaan esiin puhelin. Sen kompassista saa tarkistettua, missä on Mekka. Teurastustilaan otettava eläin suunnataan pyhään kaupunkiin ja sitä rauhoitellaan.

Teurastaja kuiskaa hetkeen kuuluvat sanat: ”Bismillah...” Lammas teurastetaan jumalan nimeen.

Sitten pamahtaa pulttipistooli, ja eläin taintuu. Sen molemmat kaulavaltimot viilletään auki, ja veri valuu ulos. Muslimit edellyttävät, että eläimen kaulan leikkaa islaminuskoinen henkilö.

Elämä pakenee ruhosta nopeasti. Teurastus jatkuu nylkemisellä, kuten mikä tahansa teurastus. Tainnutuksen, nylkemisen ja lihanleikkuun voi tehdä myös ei-islaminuskoinen. Samassa tilassa ei saa teurastaa sikoja.

Evira: Tainnuttaen vastaa tavanomaista teurastusta

Suomessa kaikilta teurastuksessa elävän eläimen käsittelyyn osallistuvilta vaaditaan viranomaisen myöntämä kelpoisuustodistus. Tämä koskee niin halalia kuin tavanomaista teurastusta.

Lisäksi uskonnollisissa teurastuksissa on paikalla tarkastuseläinlääkäri, jos verenlasku aloitetaan yhtä aikaa tainnutuksen kanssa.

”Jos tainnutus tehdään ennen verenlaskua, teurastuksen katsotaan eläinsuojelullisesti vastaavan tavanomaista teurastusta”, Eviran ylitarkastaja Sanna Varjus kertoo.

Tainnutus ja hinta ehtona myymiselle

Toimitusta seuranneet lampurit pitävät toimintaa asiallisena. He voisivat myydä eläimiä halaliksi enemmänkin, jos hinta on kilpailukykyinen eikä tainnuttamista tarvitse epäillä.

He näkevät laillisesti teurastetun halalin mahdollisuutena lammasalalle. Silti lampurit eivät halua nimiään lehteen. Asia herättää paljon tunteita, ja oikeaa tietoa tarvittaisiin lisää.

Entä mitä sanoo eläinlääkäri näkemästään?

”Kyllä, laki toteutui”, Lehtiö toteaa. Hänen mukaansa teurastus erosi käytännössä tavanomaisesta vain hieman erilaisen piston osalta.

Lue lisää halal-teurastuksesta tästä verkkojutusta sekä MT:n paperilehdestä Viikonvaihde-liitteestä.

Lue lisää