Politiikka ja talous

Nälänhädän takaa löytyy usein aseellinen selkkaus

Nälkä on yhä maapallolla yleinen vieras, vaikka sen määrä onkin vähentynyt sitten vuosituhannen vaihteen.
Jukka Pasonen
Äärimmäisen köyhyyden raja on 1,25 dollarin päiväansiot. Köyhäksi katsotaan, jos ansiot jäävät alle kahden dollarin.

Tänään vietetään maailman ruokapäivää. Aliravitsemus on hellittänyt 15 viime vuoden aikana noin neljänneksen, jos ongelmaa mitataan maailmanlaajuisesti.

Kansainvälisen ruokapolitiikan tutkimuslaitoksen IFPRI:n raportti painottaa, että nälän poistamiseksi riittää yhä työtä.

52 maassa vallitsee vakava vai äärimmäinen aliravitsemus. Pahimpien nälkäkriisien taustalla on yleensä poliittinen, aseellinen konflikti, joka johtaa pakolaisuuteen.

Vuosi 2006 oli sotien suhteen rauhallisin maailmanhistoriassa, mutta sen jälkeen alueellisten väkivaltaisten konfliktien määrä on lisääntynyt.

Viime vuosina pahiten nälästä onkin kärsitty yleensä poliittisten aseellisten kriisien vuoksi. Erilaiset selkkaukset, sisällissodat ja rikollisjoukkojen väkivalta ajavat ihmisiä pakolaisiksi ja ruuantuotanto tyrehtyy.

Pahin aliravitsemustilanne on Keski-Afrikan tasavallassa, Tshadissa ja Sambiassa, joista kaksi ensin mainittua kärsivät konflikteista.

Myönteistä kehitystä on IFPRI:n alkuviikosta julkistaman raportin mukaan tapahtunut erityisesti niissä 17 maassa, jotka onnistuivat korjaamaan nälkää näkevien indeksiä yli puolella vuosina 2000–2014.

Näistä kymmenen parasta ovat Azerbaizan, Bosnia-Hertsegovina, Brasilia, Kirgisia, Kroatia, Latvia, Mongolia, Peru, Ukraina ja Venezuela.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tämä vihannes kasvaa jopa 10 senttiä päivässä ja pellot tuottavat satoa keskimäärin 10 vuotta

Markkinakatsaus: Helle iski Euroopan viljoihin, satoarviot edelleen runsaita

Liettua julisti hätätilan kuivuuden vuoksi – poikkeustilanne mahdollistaa EU:n tuotantotavoitteisiin liittyvien rangaistusten kiertämisen