Politiikka ja talous

Nato puhutti Venäjä-keskustelussa

Kultarannan Venäjä-keskustelu sujui maanantaina maltillisesti. Puhujien näkemykset Suomen turvallisuusuhista ja Naton roolista vaihtelivat.

Presidentin kesäasunnolla Kultarannassa järjestettiin maanantaina ulko- ja turvallisuuspoliittinen keskustelutilaisuus, jonka ensimmäisenä aiheena oli Venäjä.

Keskustelijat olivat Venäjän ja Suomen välisistä suhteista montaa mieltä.

Ulkopoliittisen Instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternakin mukaan Venäjän ainoa strateginen uhka on ydinaseisku.

”Siihen ei Suomea tarvita,” hän sanoi.

Business Team for Russian hallituksen puheenjohtajan Esko Ahon mielestä Suomen suhdetta Venäjään ei ratkaista ”uutisotsikkotasolla”, vaan tarvitaan pitkäjänteisempää ajattelua.

Kirjailija Sofi Oksasen mielestä suomalaisten pitäisi olla kiinnostuneempia historiakäsityksen muutoksesta Venäjällä. Hän kritisoi venäläisten oppikirjojen antamaa kuvaa historian tapahtumista.

Naton rooli herätti vilkasta keskustelua. Suuri osa keskustelijoista luottaa Naton jäsenmailleen tarjoamiin turvatakuisiin territoriaalista uhkaa vastaan, mutta niiden hyödyllisyydestä nykyaikana oltiin eri mieltä.

Keskustelua yleisöstä kommentoineen puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mielestä on harha, että Suomella olisi erilainen mahdollisuus Nato-jäsenyyteen kuin muilla mailla. Hänen mukaansa Suomen turvallisuuspolitiikkaa ei voi rakentaa ”Nato-option” varaan.

Paneelikeskusteluun osallistuivat myös Tampereen yliopiston professori Hiski Haukkala , kansanedustaja Paula Lehtomäki (kesk.), sekä Suomi–Venäjä-Seuran puheenjohtaja Heikki Talvitie .

Lue lisää