LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Politiikka ja talous

Netplaza kasvattaa suosiotaan maakuntien verkkoyhtiöiden keskuudessa

Pieni oululainen internetoperaattori Netplaza on onnistunut raivaamaan tiensä maakuntien seutuverkkoyhtiöiden johtavaksi palveluntarjoajaksi.
Pekka Fali
Netplazan toimitusjohtaja Tommi Linna pitää tärkeänä, että jokaiseen kotitalouteen tulee kiinteä valokuituyhteys. Mobiiliverkolla ei hänen mielestään koskaan pystytä kattamaan kasvavaa tiedonsiirtotarvetta.

OULU (MT)

Useat asukkaiden tai kuntien omistamat verkkoyhtiöt ovat päätyneet tilaamaan internetyhteyden Netplazalta, joka ei nimenä sano monelle yhtään mitään.

Netplaza on oululainen operaattori, joka palvelee pääasiassa oululaisia yrityksiä ja taloyhtiöitä. Sen erikoisalaa ovat huippunopeat, kiinteät laajakaistat.

Lähes 20 vuotta toiminut yritys on 2010-luvun aikana ruvennut räätälöimään kiinteitä laajakaistapalveluita alueellisille seutuverkkoyhtiöille ja noussut sillä sektorilla markkinajohtajaksi.

Toimitusjohtaja Tommi Linnan mukaan kolme suurta teleoperaattoria – Sonera, Elisa ja DNA – ovat unohtaneet valokuituverkon kehityksen. Ne keskittyvät pääasiassa langattomien 3G- ja 4G-verkkojen rakentamiseen.

Lisää seutuverkkoyhtiöitä

Netplaza on solminut yhteistyösopimukset Oulunsalossa, Kempeleessä ja Muhoksella toimivan verkko-osuuskunta Olkan lisäksi Sodankylässä, Ranualla, Taivalkoskella, Pudasjärvellä, Utajärvellä, Siikalatvalla, Pyhäjärvellä, Kärsämäellä, Lieksassa, Nurmeksessa, Juuassa ja Kouvolassa toimivien paikallisten seutuverkkoyhtiöiden kanssa.

Yhteensä seutuverkkoasiakkaita on 11. Vain kolme kilpailutusta Netplaza on hävinnyt suuremmilleen.

Verkkoyhtiöt vastaavat valokuituinfran rakentamisesta ja liittymien myynnistä loppukäyttäjille. Netplaza taas tarjoaa internetyhteyden, verkon ylläpidon ja oheispalvelut verkkoyhtiöille.

Netplazan nettiyhteydestä nauttii nyt noin 4 000 kotitaloutta. Linna odottaa, että käyttäjämäärä kasvaa lähivuosina yli 20 000 kotitalouteen.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Valtiohallinnon verkkoyhteyksien häiriö ohi

Opinahjot täyttyvät tänään ainakin Rovaniemellä – turkulaislapset kesälaitumilla vielä viikon

Oululainen kaupunki-cowboy tekee country-musiikkia, jota kuunnellaan Yhdysvalloissakin: "Musiikki valitsi tekijänsä"