Politiikka ja talous

Nokia irtisanoo korkeintaan tuhat Salosta

Politiikka ja talous 08.02.2012

Puhelinten valmistus ei lopu, vaikka Salossa näytetään tuhannelle työntekijälle ovea. Puhelimet valmistetaan Aasiassa.


Salossa on nyt noin 1 700 työntekijää, joista siis noin 700 jää jäljelle. Nokian muutokset irtisanovat muuallakin maailmassa. Unkarin ja Meksikon tehtailta saa lähtöpassit yhteensä 3 000 työntekijää.

Osan Salon työntekijöistä pelasti se, että kiinalaiselta kokoonpanijalta menisi sormi suuhun pohjoismaisten ääkkösten tai slaavilaisten suhuäänteiden kanssa.

Salon sekä Unkarin ja Meksikon tehtaiden rooliksi jääkin älypuhelinten räätälöinti operaattoreiden ja kuluttajien tarpeita varten. Räätälöintiä on vaikea siirtää muualle. Salon tehtaalla on siten suhteellisen varma tulevaisuus nykyistä pienempänä yksikkönä.

Räätälöintiä tarvitaan muun muassa siksi, että älypuhelimissa tarvitaan kullekin kielelle sovitettuja näppäimistöjä, ohjelmistoja ja pakkauksia.

Mikään muu merkittävä kännykkäyhtiö ei ole enää pitkään aikaan koonnut puhelimia Euroopassa. Komponentitkin valmistetaan Aasiassa.

Tuotekehittely säilyy joka tapauksessa Salossa, joten paikkakunta ei ole katoamassa Nokian kartalta.

Hallitus lupaa toimia Salon seudun rakennemuutosten hoitamiseksi. Salon seutu on jo Nokian aiempien työpaikkavähennysten takia nimetty äkillisen rakennemuutoksen alueeksi ensi vuoden loppuun asti.

Päällikkö Kimmo Puolitaival Varsinais-Suomen ely-keskuksesta sanoo, että irtisanottavien koulutustarve on suuri.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT