Nuoret kaupunkilaiset villiintyivät puutarhanhoidosta - Politiikka ja Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka ja talous

Nuoret kaupunkilaiset villiintyivät puutarhanhoidosta

Nuoret kaupunkilaiset ovat innostuneet suhteellisesti eniten puutarhanhoidosta verrattuna aikaisempiin vuosiin. Kasvua on yli 10 prosenttia.
Jaana Kankaanpää
Kiinnostus puutarhanhoitoon liittyy ruokaharrastuksen kasvuun. Nyt halutaan kasvattaa syötävää itse.

Suomen Gallup Elintarviketiedon mukaan eniten kiinnostus puutarhaviljelyyn on kasvanut kaupunkilaisten ja alle 35-vuotiaiden keskuudessa.

Samaan aikaan puutarhaharrastus on maltillisessa kasvussa myös varttuneempien harrastajien parissa. He viheriöittävät innokkaasti rivi- ja omakotitalojen sekä mökkien pihapiirejä.

Puutarhanhoitoon panostavat perinteisesti eniten yli 40-vuotiaat, jotka haluavat, että piha on sekä näyttävä että toimiva kokonaisuus.

Puutarhaharrastamisessa korostuvat kiinnostus erikoiskasveihin ja toisaalta hyötykasveihin, mikä on huomattu monessa taimistossa. Marjapensaiden ja hedelmäpuiden kysyntä on ollut kasvussa.

Ikkunoilla viljellään koristekasvien lisäksi muun muassa chilejä ja yrttejä, mikä liittyy usein kasvavaan ruokaharrastamiseen. Pihapiireistä puolestaan muokataan viihtyisiä kesäolohuoneita ja keittiöitä.

"Harrastamisen lisääntyminen on myönteinen asia koko puutarha-alalle. Hyöty- ja koristekasvien viljelystä halutaan selkeää vastapainoa urbaaniin kaupunkilaiseen elämäntapaan", tulkitsee Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori.

Hän pitää erittäin myönteisenä, että nuoret kaupunkilaismiehet ovat kiinnostuneet puutarhaharrastuksesta.

Jossain vaiheessa heidän kuviteltiin eriytyvän kokonaan tämän harrastuksen parista.

Lue lisää

Vankila- ja varuskuntaruuan kotimaisuusaste sama

Kaikki ihmisen Suomeen tuomat kasvit ovat vieraslajeja – puutarhurin on pidettävä oman pihansa lajit kurissa

Punkin purema voi aiheuttaa liha-allergian – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Ruokavirasto: Puutarhaharrastajat – älkää tilatko siemeniä verkkokaupasta sokkona