Politiikka ja talous

Onko tulossa uusi kylmä sota?

Politiikka ja talous 08.07.2015

Sotilaallinen jännite Euroopassa on kasvanut, mutta kylmän sodan kaltainen kahtiajako puuttuu.


Jaana Kankaanpää
Etyjin yleiskokouksen puheenjohtajana toimii kokoomuksen Ilkka Kanerva.

Helsingissä 40 vuotta sitten järjestetty Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokous Etyk aloitti suurvaltojen välien lämpenemisen. Ukrainan sodan myötä tilanne on jälleen kiristynyt.

Onko nyt palattu kylmän sodan aikaan, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen?

"Ei sellaista johtopäätöstä kannata vetää. Kylmän sodan kahtiajakoa asevarusteluineen ja keskusteluyhteyden puuttumisineen ei ole. Eurooppa ei ole enää jakautunut kahtia. Ei ole kylmän sodan kauhun tasapainoa.

Nykyinen tilanne on kuitenkin vaikea ja vakava."

 

Venäjä käy kuitenkin sotaa Ukrainassa ja Nato tuo joukkojaan Baltiaan. Mitä se merkitsee?

"Sotilaallinen jännite on kasvanut. Kehityssuunta on huono, mutta molemminpuolinen varustelukierre sekä suursodan uhka puuttuvat.

Nyt on kaikin keinoin estettävä, ettei valuttaisi takaisin vahvistuneisiin sotilaallisiin uhkakuviin. On huolehdittava, että jatkossakin osapuolet pystyisivät puhumaan keskenään."

 

Onko Venäjän poisjäänti Etyj-kokouksesta kohtalokasta?

"Kysymys on pakotteiden heijastusvaikutuksesta. Meidän on tulkittava pakotteita yhteismitallisesti EU:n jäsenvaltioiden kanssa.

Venäjä on rikkonut kansainvälisiä periaatteita. Sitä on rangaistu pakotteilla, jotka koskevat myös henkilöitä. Venäjän duumasta olisi varmasti löytynyt parlamentaarikkoja, jotka eivät ole pakotelistalla."

 

Etykin aikaan puhuttiin liennytyksestä. Tarvitaanko sitä nyt?

"Liennytyksen sijaan tarvitaan luottamuksen rakentamista. Venäjän mielestä Yhdysvallat ohjailee Euroopan unionia, joten vuoropuhelua ja luottamusta Venäjän ja EU:n välillä pitää lisätä."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT