Politiikka ja talous

OP:n Karhinen vaatii lisää paikallista sopimista

OP-ryhmän ennätystulos mahdollistaa luotonannon kasvun.
Jarkko Sirkiä
"Osuuspankki teki ajoissa muutokset, ja nyt ryhmällä menee hyvin", sanoo OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen.

OP-ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen vaatii hallitusta lisäämään paikallista sopimista työpaikoilla. Karhisen mukaan Suomen kasvu perustuu pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Ne eivät kuitenkaan menesty ilman mahdollisuutta paikalliseen sopimiseen ja joustoihin.

Karhisen mielestä on hyvä, että työmarkkinajärjestöt pyrkivät sopimaan asiasta. ”Mutta jos ne eivät pääse sopuun, pitää hallituksen puuttua asiaan.”

Karhisen mukaan aina ei ymmärretä, kuinka kehno Suomen taloustilanne on ja mitä se vaatii.

”Osuuspankki teki ajoissa muutokset, ja nyt ryhmällä menee hyvin. Samoin toimi metsäteollisuus. On selvää, että ennallaan ei voida jatkaa.”

Postin lakkoa Karhinen ihmettelee. ”Tulevaisuudessa ei voida toimia sillä pohjalla, johon nykyiset työehtosopimukset on sidottu.”

OP-ryhmä tekee ennätystulosta, ja pankkia on arvosteltu omistajiensa unohtamisesta. Karhisen mukaan tulosta tarvitaan vaka­varaisuuden ylläpitoon.

”Se mahdollistaa luotonannon kasvun.”

Luottojen kasvu on Karhisen mukaan suoraan kiinni pankin tuloksesta. Vaihtoehtona pankki voisi huolehtia vakavaraisuudestaan rajoittamalla luotonantoa.

Lue lisää

OP:n käyttäjä, varaudu viikonloppuna käyttökatkoksiin – palveluja poissa käytöstä noin 16 tuntia

Tuntuuko euron korotus palvelumaksussa pieneltä? – pankit keräävät niistä kymmeniä miljoonia, OP perii nyt kahden euron maksun korottomalta käyttötililtä

Kiinteistövälittäjät: "Asuntokaupan todellinen jarru ovat nyt pankit" – OP myöntää, että korona ja patoutunut kysyntä ruuhkauttivat pankkipalveluja

OP:n ekonomistien arvio Suomen talouskehityksestä kirkastui hieman – suhdanne seurailee euroaluetta loivempana