Politiikka ja talous

Oppositio arvosteli maatalouden leikkauksia kohtuuttomiksi

Eduskunnan budjettikeskustelussa edettiin maa- ja metsätalousministeriön menoihin. Maatalousmenoja arvioidaan keväällä taas uudestaan, povaa vastuuministeri.

Maatalousmenoleikkauksia ei juuri kiitelty eduskunnan oppositioryhmissä, kun kansanedustajat käsittelivät tiistaina maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan menoesityksiä

Perussuomalaiset ja keskustalaiset vuoron perään arvostelivat hallituksen politiikkaa. Leikkaustaso herätti arvostelua, sillä sitä ei pidetä oikeudenmukaisena. MMM:n pääluokasta leikataan ensi vuonna yhteensä 124 miljoonaa euroa.

Reijo Tossavainen (ps.) luonnehtikin, että ”kylmäkiskoisella” hallituksella on ylimielinen asenne maaseutua ja maaseudulla asuvia ihmisiä kohtaan.

Kansanedustaja Seppo Kääriäinen ihmetteli salissa ääneen, miksi juuri MMM:n ohella myös puolustusministeriön menoja leikataan muita aloja enemmän.

Kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) huomautti, että budjetissa maatalouspääluokan rahat vähenevät 4,5 prosenttia, mutta muista pääluokista nipistetään vain noin 2,2, prosenttia. Kalmari toivoi, että ministerillä olisi jatkossa selkärankaa sanoa, että jatkon osalta maatalouden leikkaukset on tehty.

Timo Kalli (kesk.) kyseli ministeriltä, onko keväällä luvassa lisää veronkiristyksiä tai lisäleikkauksia maatalousmenoihin?

Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) ei kommentoinut lisäleikkauksia. Koskinen arvioi, että maaliskuussa taloustilanne arvioidaan uudestaan myös maatalousmenojen osalta.

Taloustilanne on kiristymässä ennakoitua huonommaksi. Koskinen huomautti, että talousarvioesitys on tehty sillä odotuksella, että talous kasvaa ensi vuonna 1,8 prosenttia.

Tiistaina VM:n julkistama ennuste povasi ensi vuodelle vain 0,5 prosentin kasvua.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jaana Husu-Kallio viihtyy kansainvälisten neuvottelupöytien lisäksi villisikametsällä: "Siinä pysyy suhde tuoreena, kun miehen kanssa istuu kahdeksan tuntia kytiksellä, eikä kumpikaan puhu mitään"

Viljelijä tyrmää puheet sikatalouden noususuhdanteesta: "Kotieläintilojen huono kannattavuus näkyy jo elämänlaadussa"

Luontojärjestöt osaavat trollata