Politiikka ja talous

Orpo: Maahanmuuton kuluihin otetaan lisävelkaa

Politiikka ja talous 29.09.2015

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan Tornioon perustettu hot-spot-keskus on saanut laittoman maahantulon hallintaan. Tärkeintä olisi saada vastaavat keskukset toimintaan Kreikassa ja Italiassa.


Jaana Kankaanpää

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan turvapaikanhakijoista aiheutuvat lisäkulut katetaan ottamalla lisää velkaa. "Tämä on sellainen asia, ettei sitä kannata hoitaa lisäleikkauksilla", Yhdysvalloissa vieraileva Orpo sanoi varhain tiistaina New Yorkissa. Käytännössä linjaus tarkoittaa, että lisäkulut katetaan velanotolla.

Hallitus on budjetoinut maahanmuuton kuluihin ensi vuodelle 150 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna.

"Budjetti on tehty 15 000 hakijan mukaan. Loppuvuodesta pyydetään lisää rahaa jos tarvetta tulee."

Orpon mukaan Tornioon perustettu hot-spot-keskus on saanut laittoman maahantulon hallintaan. Tärkeintä olisi saada vastaavat keskukset toimintaan Kreikassa ja Italiassa. Jos se ei onnistu, on harkittava rajatarkastusten palauttamista kaikissa EU-maissa.

"EU pöydässä puhe on niin kovaa, että nyt nämä keskukset hoidetaan Kreikkaan kovalla EU-voimalla."

Keskuksista pakolaiset voitaisiin jakaa eri EU-maihin. Orpon mukaan Suomi ei vastusta pakolaisten taakanjakoa sinänsä, vaan sen pakollisuutta EU:ssa. Hänen mukaansa linjaus johtuu "yleisistä syistä". Eli käytännössä perussuomalaisten mukanaolosta hallituksessa.

Sisäministerin mukaan Suomi tarkistaa parhaillaan Irakin turvallisten alueiden listaa, jotta sieltä tulevien turvapaikanhakijat voitaisiin helpommin palauttaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit