Politiikka ja talous

Palecafe, naaraan houkutusvalo ja susien populaarihistoria saivat SKR:n apurahoja

Politiikka ja talous 28.02.2016

Suomen Kulttuurirahasto jakaa tänä vuonna ennätysmäiset 46 miljoonaa euroa apurahoja. Erityistä huomiota saavat lapset ja lukeminen.


Eija Mansikkamäki
Suomen Kulttuurirahasto jakoi lauantain vuosijuhlassaan apurahoja ja kolme palkintoa, joista yhden sai rap-artisti Paleface.

Suomen Kulttuurirahasto (SKR) julkisti lauantaisessa vuoksijuhlassaan tämänvuotiset apurahojen saajat. Jaossa oli ennätykselliset 25 miljoonaa euroa ja kun maakuntarahastot lasketaan mukaan, tänä vuonna jaetaan ennätysmäiset 46 miljoonaa euroa.

Tiede saa potista 54 ja taide 46 prosenttia. Ulkomaalaisille menee 11 prosenttia, mutta maatalous- ja ympäristötieteissä keskimääräistä enemmän.

Lauantaina eri rahastoista jaettiin 20,6 miljoonaa euroa 1 064 apurahan saajalle. Esimerkiksi filosofian tohtori Jenni Harmoinen sai 24 000 euroa susien populaatiohistoriaa ja sosiaalista rakennetta käsittelevään väitöskirjaansa, M.Sc. Gautier Baudry 24 000 euroa väitöskirjaansa naaraan loistavasta houkutusvalosta ja valosaasteen vaikutuksesta koiraan valintaan ja medianomi Hanna Arvela 8 000 euroa Suomen lakien puitteissa tehtävää veronkiertoa käsittelevän animaation tekemiseen.

Muina aiheina mainittakoon esimerkiksi lypsylehmien hyvinvointi, härkäpavun viljelyolot, talousmetsien lahopuulajit, suurimittakaavaiset puuverhoukset, biodieselin valmistaminen jäteöljystä, Ruokakulttuurikeskuksen Makumestari-kiertue, Elo-säätiön Suomi syö ja juo -hanke, stressin vaikutus raskauteen ja lapsen psykososiaaliseen kehitykseen, työssä tylsistyminen ja poliitikkojen blogit.

Kolme henkilö sai ilman hakemusta erityiset 30 000 euron palkinnot: evoluutioekologian professori Hanna Kokko evoluution selittämisestä ja elämänkirjon puolustamisesta, rap-muusikko Karri ”Paleface” Miettinen nykyajan runonlaulusta ja elämänilmiöiden havainnoinnista sekä valtio-opin professori emeritus Jaakko Nousiainen saivat valtiosääntötyöstään ja parlamentarismin edistämisestä.

SKR:n hallintoneuvoston esimies Asmo Kalpala muistutti, ettei taiteen ja tieteen tekijöiden kannata vihata markkinataloutta, sillä se luo apurahojenkin takana olevaa talouskasvua. Toisaalta hän huomautti, että yliopistosäästöjenkin keskellä valtion tulee olla jatkossakin tutkimuksen koordinoija ja vakauden perusta ja tukijalka.

SKR panostaa tänä vuonna erityisesti lapsiin ja lukemiseen. Esimerkiksi Lukukeskuksen Suomi 100 – suuri lukuseikkailu sai 50 000 euroa ja Niilo Mäki -säätiö 100 000 euroa suomalaisten lukutaitoa edistävään hankkeeseen.

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen muistutti, että leikki on luovuuden äiti ja lapsi on valmis vaativankin taiteen kohtaamiseen, jos siihen annetaan mahdollisuus.

"Kaikissa on leikin siemen, mutta se kasvaminen vaatii vuorovaikutusta. Jos lapsi osallistuu luovaan toimintaan, hän ei ole enää koskaan entisensä", Sinkkonen sanoi viitaten esimerkiksi musiikkiharrastuksiin, jotka parantavat esimerkiksi keskittymiskykyä koulussa jo lyhyen altistuksen jälkeen.

Sinkkonen ei peitellyt huoltaan jo alakouluikäisten runsasta tietokonepelaamisesta ja sosiaalisen median käytöstä. Se vie aikaa leikiltä, lukemiselta ja ihmisten kohtaamiselta eikä edistä luovuutta vaan sopeutumista, joka taas voi johtaa tylsistymiseen ja erilaisiin riippuvuuksiin.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT