Politiikka ja talous

Pankit kiristävät luottojen marginaaleja

Pankkien varainhankinta kallistuu ja yksityisistä talletuksista käydään kovaa kilpailua. Yleinen korkotaso pysyy alhaisena.
Kari Salonen

Investointeja suunnittelevat maatalousyrittäjät saavat varautua lievästi kasvaviin lainanhoitokuluihin. Pankkien lainaaman rahan ehdot ovat kiristymässä, koska lainoista perittäviin marginaalikorkoihin kohdistuu korotuspaineita.

OP-Pohjolan pääjohtaja Reijo Karhinen kertoo, että pankkien luottoehdot eivät ole muutoin kiristymässä.

”Jos asiakkaalla on esittää samanlainen suunnitelma ja tulevaisuuden näkymä kuin puoli vuotta sitten, rahoituksen saatavuus ei ole ongelma”, hän kertoo.

Karhisen mukaan vuoden päivät markkinoilla on tunnusteltu, milloin lainamarginaalien on noustava. Nyt aika alkaa olla käsillä.

”Asuntolainojen ja yritysluottojen hinnat lähtevät nousuun”, hän ennakoi kehitystä.

Karhisen mukaan markkinat eivät ole aiemmin sallineet nykyistä korkeampia marginaaleja. Korotuspaineiden taustalla vaikuttavat monet tekijät.

”Pankkien varainhankinta on kallistunut alkuvuodesta. Myös yksityisistä talletuksista käydään kovaa kilpailua ja niistä maksetaan entistä korkeampia korkoja.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vakuutusyhtiöitä yritetään huijata kekseliäillä ja vähemmän kekseliäillä keinoilla – rikkinäisellä autolla ajettu kolari ei jää etsivältä huomaamatta

Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumin jäsenet nimitettiin – puheenjohtajana toimii vuorineuvos Reijo Karhinen

Markkinatalouden ärhäkkä unilukkari