Politiikka ja talous

Pissat halutaan pian peltoon – kehitysrahaa tarjolla 12 miljoonaa

Hallitus haluaa ihmisperäisten jätösten ravinteet talteen. Kierrätysratkaisujen kehittämiseen on varattu potti, jonka haku alkaa toukokuussa.
Jaana Kankaanpää
Vielä on mahdotonta arvioida, kuinka pitkän ajan kuluttua vessajätösten kierrätys pelloille voisi olla arkea. Hallitus siivittää tavoitteen toteutumista 12 miljoonan euron hankerahoituksella.

Ravinteiden kierrätys on yksi hallituksen kärkihankkeista. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) avasi tänään kokeiluohjelman vuosille 2016–2018.

Samalla avautuu 12,4 miljoonan euron rahoitus, joka on tarkoitettu yrityksille ja hankkeille. Tukea voi hakea ravinteiden kierrätykseen tähtäävän teknologian ja logistiikan viimeistelyyn sekä markkinoillepääsyyn. Kierrätykseen kaivataan niin ikään digitaalisia ratkaisuja ja palvelumalleja. Kokonaisuudesta vastaa Etelä-Pohjanmaan elykeskus.

Tiilikaisen mukaan maatilojen kannattavuus vaatii uutta ajattelua muun muassa resurssitehokkuuden, tuotteistamisen ja paikallistalouden osalta.

Lannoitteita ilman lääkejäämiä

Kärkihankkeen ydintavoite on saada yhdyskuntajätevesien ravinteet talteen ja palauttaa ne pelloille puhtaina ja turvallisina.

Virtsa lannoiteresurssina -projektin päällikkö Eeva-Liisa Viskari Tampereen ammattikorkeakoulusta kertoo, että ihmisjätöksistä on mahdollista valmistaa lannoitteita, joista ei kulkeudu lääkejäämiä ruokaan. Tutkimusta ja kehitystyötä tarvitaan kuitenkin vielä lisää.

Ravinteiden kierrätyksen kärkihankkeen aloitusseminaari pidetään tänään Helsingissä. Hankkeen arvioidaan tehostavan paitsi ravinteiden kierrätystä, myös Itämeren ja vesien suojelua 34 miljoonalla eurolla vuosina 2016–2018.

Lue myös:

MTK:n Pietola: Puhtaus ratkaisevaa kierrätysravinteissa

Sipulinkuoresta energiaa ja täsmälannoitetta

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Jätevesilietteiden riskitutkimusta tarvitaan lisää

Työllisyystoimet kärkihankkeeksi

Kimmo Tiilikainen hävisi Ruokolahden kunnanjohtajaäänestyksen niukasti Anu Sepposelle

Lääkejäämiä päätyy vesistöihin entistä enemmän – ympäristöhaittoja voidaan kuitenkin pienentää