Politiikka ja talous

PTT: Hakkuuennätys murskaksi ensi vuonna

Kantohintojen nousu jää maltilliseksi, vaikka puun kysyntä kasvaa.
Jarmo Palokallio
PTT:n mukaan metsäteollisuuden investointien puuntarve kasvattaa hakkuut ennätykseen jo ensi vuonna.

PTT:n mukaan metsätalous on nousun kynnyksellä. Silti kantohintojen muutokset jäävät lähivuosina vaimeiksi. Tänä vuonna puun keskikantohinta mataa suunnilleen viimevuotisella tasolla.

Järeän puun hinnan nousua jarruttaa sahatavaran heikko kysyntä kotimaassa. Samaan aikaan vientihinnat ovat pudonneet ja etenkin mäntysahoilla on tiukkaa.

"Sahojen alkuvuosi on ollut vaikea. Kilpailu on kireää ja varastot ovat korkealla, mikä kertoo pahasta ylitarjonnasta", toteaa tutkija Jyri Hietala.

Kuusisahatavara käy paremmin kaupaksi. Kuusitukin hinta saattaa siksi nousta tänä vuonna aavistuksen.

Kuitupuun kysyntää nostavat uudet investoinnit. Toisaalta kuitupuuta on hyvin tarjolla, joten kuitupuun hinta ei juuri nouse lähivuosina.

"Harvennushakkuissa kyse on metsänhoidosta, joten niitä on tehtävä hinnasta riippumatta. Kysynnän kasvaessa hakkuita ulotetaan myös entistä vaikeampiin leimikoihin, mikä kasvattaa korjuukustannuksia", muistuttaa tutkimusjohtaja Paula Horne.

Hakkuiden kasvu liittyy metsäteollisuuden tuleviin investointeihin. Horne odottaa, että vuodelta 2007 peräisin oleva hakkuuennätys rikkoutuu jo ensi vuonna. Silloin metsistä korjataan 58 miljoonaa kuutiota puuta kaupallisissa hakkuissa.

Lue lisää

Finlandia-voittaja rinnasti orja- ja metsätalouden, metsäihmisten korvissa särähti – Kytömäki haluaa herättää keskustelua voimaperäisestä metsätalouden harjoittamisesta, ei kärjistää

Kantohinnat nousussa, harvennuksetkin käyvät kaupaksi – "Puuta ei ole tarjolla lähellekään teollisuuden tarpeen mukaisesti"

Versowoodin tulos putosi alle kymmenesosaan viimevuotisesta

Verkkouutiset: Petteri Orpo ottaa pesäeroa Jyrki Kataisen avohakkuupuheisiin – "Entisenä maa- ja metsätalousministerinä olen seurannut ihmeissäni keskustelua kokoomuksen metsäpolitiikan linjasta"