Politiikka ja talous

Puhemies Heinäluoma: Yksi ministeri ei päätä omistajaohjauksesta

Politiikka ja talous 18.10.2013

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri ei voi toimia kovin värillisin silmälasein tai kotiinpäin vetäen. Tätä mieltä on eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissaan.


Jaana Kankaanpää

”Omistajaohjauksesta vastaava ministeri saa hoidettavakseen 25 miljardin euron arvosta Suomen kansallisomaisuutta. Odotusarvo on, että ministeri hoitaa tätä varallisuutta tuottavasti ja turvaavasti. Tuo 25 miljardin potti ei ole ministerin yksityisvarallisuutta”, Heinäluoma kirjoittaa.

Kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.), jolle myös valtion omistusohjaus kuului, joutui eroamaan hallituksesta viikko sitten. Ero johtui ristiriidoista omistajaohjauksessa.

Heinäluoman mielestä omistajaohjauksesta vastaavan ministerin vaihtuessa on paikallaan pohtia myös ohjauksen vaatimuksia.

Hän kaipaa valtion omistajapolitiikkaan jatkuvuutta. Puhemies pohtii mahdollisuutta, että omistajaohjauksen tueksi perustettaisiin parlamentaarinen neuvottelukunta.

Heinäluoma pitää valtionyhtiöitä edelleen tärkeinä.

”Valtionyhtiöillä on monenlaisia käytännön vaikutuksia. Viime vaalikaudella myyty GrowHow on tästä esimerkki”, hän toteaa.

Eilen kehitysministeriksi noussut Pekka Haavisto (vihr.) ei ainakaan tyrmää Heinäluoman ehdotusta.

”Hyvä ajatus. Eduskunnassa on paljon näkemyksiä, osin ristiriitaisiakin, valtionyhtiöiden suhteen”, hän kommentoi.

Koko Heinäluoman vieraskolumni

Aiheeseen liittyvät artikkelit