Politiikka ja talous

Puoluesihteerit siirtäisivät kunta- ja presidentinvaaleja

Politiikka ja talous 25.10.2013

Eduskuntapuolueiden puoluesihteerit esittävät, että eduskuntavaalien lisäksi myös kuntavaalit ja presidentinvaalit pidettäisiin huhtikuussa. Kaikki vaalit olisivat huhtikuun kolmantena sunnuntaina.


Markku Vuorikari

Eduskuntavaalit ja kunnallisvaalit toimitettaisiin vuorotellen joka toinen vuosi parittomina vuosina, ja kunnallisvaalit pidettäisiin aina eduskunnan vaalikauden puolivälissä.

Tällä hetkellä presidentinvaali järjestetään tammikuussa ja kuntavaalit lokakuussa.

Muutos tarkoittaisi sitä, että tulevien vaalikausien pituutta jouduttaisiin muuttamaan.

Vuoden 2016 kuntavaalit siirrettäisiin vuoden 2017 huhtikuulle. Nykyistä valtuustokautta pidennettäisiin näin ollen vajaalla puolella vuodella.

Presidentti Sauli Niinistön toimikausi pitenisi kolmella kuukaudella, sillä seuraava presidentinvaali järjestettäisiin maaliskuussa 2018 eikä heti alkuvuodesta.

Eduskuntavaalit säilyisivät nykyisessä aikataulussaan eli ne pidettäisiin seuraavan kerran 2015.

Äänestysikärajan puoluesihteerit pitäisivät ennallaan. Sen sijaan kansalaisaloitteiden allekirjoittaminen ja kuntalaisaloitteiden teko-oikeus tulisi sallia 15-vuotiaille.

Eurovaalien ajankohtaan Suomi ei pysty vaikuttamaan, joten ne pysyisivät nykyisellä paikallaan. Mutta meppiehdokkaita voisi puoluesihteerien ryhmän mielestä asettaa nykyistä pidempään.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT