Politiikka ja talous

Puukoulu pystyyn maailmanennätysajassa

Politiikka ja talous 27.02.2016

Lohjalle pystytettiin helmikuussa 1 600 neliön koulu puumoduuleista parissa viikossa. Koulun toimittaneen Elementit-E Oy:n toimitusjohtaja Veli Hyyryläinen kehuu rakentamisaikaa jopa maailmanennätykseksi.


Lohjalle rakennettiin puu­elementeistä kootuista Element-E:n moduuleista koulu puolessatoista kuukaudessa.
Lohjalle rakennettiin puu­elementeistä kootuista Element-E:n moduuleista koulu puolessatoista kuukaudessa.
Simeon Tsimikos ja Juha-Antti Reso kantoivat tiistaina kalusteita Lohjan kouluun.
Simeon Tsimikos ja Juha-Antti Reso kantoivat tiistaina kalusteita Lohjan kouluun.

Lohjan uusi kierrätettävä koulu rakennettiin vanhan homekoulun tilalle. Päätös uuden hankkimisesta tehtiin marraskuun lopulla ja kiire oli kova.

Elementit-E valmistaa Kouvolassa sisätiloissa moduulirakenteisia puuelementtejä, jotka yhdistellään ja viimeistellään tontilla. Yhtiö tuottaa vuodessa keskimäärin 6 000 neliötä päiväkoteja, kouluja ja palveluasuntoja avaimet käteen -periaatteella.

Rakennukset perustetaan ja asennetaan siten, että ne voidaan tarvittaessa siirtää tai purkaa ja kierrättää.

Koulun tehdastyö Kouvolassa kesti kaksi kuukautta. Lohjalla maanrakennus ja perustukset tehtiin tammikuun alkupuolella ja pystytys kävi sen jälkeen vauhdilla. Valmista tuli helmikuun puolivälissä.

Työ- ja elinkeinoministeriön kehittämispäällikön Markku Karjalaisen mukaan puurakenteisia kouluja on tulossa tai suunnitteilla ainakin Pudasjärven, Kuhmon, Espoon, Tyrnävän, Laukaan, Pieksämäen, Kuopion, Iisalmen ja Petäjäveden kuntiin.

Suuremmista hankkeista esimerkiksi Helsingin keskuskirjastossa käytetään puuta, samoin Olympiastadionin peruskorjauksessa. Sinne on tulossa 36 000 tuolia, puujulkisivut ja katokset.

Kajaanissa on meneillään yli sata miljoonaa euroa maksava Kainuun puusairaala -hanke (Kainua), jonka pääurakoitsija on Skanska. Puuta tulee erityisesti vuodeosastokerroksiin.

Puukerrostalojen osuus on Karjalaisen mukaan noussut noin kymmeneen prosenttiin kaikista kerrostaloista. Tänä vuonna aloitetaan 1 500 puukerrostaloasunnon rakentaminen, eniten niitä tulee Tampereelle ja Turkuun, Espooseen ja Helsinkiin.

Pudasjärvellä maailman suurin hirsikohde

Pudasjärvellä 
rakennetaan 
lamellihirrestä 
koulua alueelle, jota pidetään 
maailman 
suurimpana hirsi-
rakennuskohteena.

Suuri koulukampus Pudasjärvellä virkistää julkista hirsirakentamista. Reilu tuhat kävijää Suomesta ja ulkomailta on tutustunut hankkeeseen.

Pudasjärvelle nousee lamellihirrestä koulukeskus 800 oppilaalle. Siihen sijoittuvat alakoulu, yläkoulu, lukio ja kansalaisopisto.

Kaupunki vastaanottaa koulukompleksin kesä–heinäkuun vaihteessa. Rakentaminen alkoi kaksi vuotta sitten.

marraskuussa.

”Laaja kiinnostus alkaa realisoitua tarjouspyyntöinä”, Kontiotuotteen toimitusjohtaja Jalo Poijula kertoo.

Kontiotuotteessa on käynnissä tarjouslaskenta viidestä julkisesta kohteesta ja tarjouspyyntöjä on kymmenkunta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit