Politiikka ja talous

Raasteet kammottavat Vartiaista – "suomalainen ruoka on tylsää"

Politiikka ja talous 17.10.2015

Kansanedustaja arvostaa omaperäisyyttä ja ruuanlaittotaitoa, mutta ei "puhtautta": "Onko sillä edes määritelmää?"


Jaana Kankaanpää
Vartiainen syö lounaaksi mielellään salaattia.

Kokoomuksen kansanedustaja ja ensimmäisen suomalaisen ruokakulttuuriprofessorin Johanna Mäkelän aviomies Juhana Vartiainen ylistää suomalaisen maatalouden omaperäisiä ja laadukkaita tuotteita:

”Itse arvostan esimerkiksi koti­maisia, maukkaita juureksia. Omaperäisiä juustonvalmistajia ja pien­panimoita on myös ilmaantunut.”

Suomalainen ruokakulttuuri on Vartiaisen mielestä tylsää.

”Amatöörimäinen arvaukseni on, että liika keskittyminen raaka-aineidemme ihasteluun on hidastanut tuotekehittelyä ja ruuanlaiton osaamista. Vaikkapa suomalainen tapa laittaa raakoja kaali- ja juuresraasteita esille ruokaloissa ja lounaspöydissä on minusta kammottava”, Vartiainen lataa.

”Raaka-aineet pitää muuttaa ruuaksi käsittelemällä ja valmistamalla – esimerkiksi kaalit mehustamalla ja maustamalla. Tulevaisuus on kansainvälistyvässä fuusioruuassa, jossa yhdistyvät suomalaiset ja kansainväliset raaka-aineet ja vaikutteet.”

Hän vierastaa suomalaisen ruuan puhtauden esittelemistä itseisarvona:

”Puhtaus on mielestäni myyttinen ja turhan nationalistinen mainossana. Onko puhtaudelle edes määritelmää? Jos puhutaan joidenkin terveydelle haitallisten aineiden pitoisuuksista, voisiko niistä puhua täsmällisemmin? Sanan käyttö on minusta arveluttavaa, koska siinä samalla vihjataan, että muiden maiden raaka-aineet ovat jotenkin likaisia tai epäpuhtaita”, Vartiainen pohtii.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT