Politiikka ja talous

Raja-Joosepista bussikyydillä Kuusamoon – Lapin vastaanottokeskukset pursuvat

Politiikka ja talous 03.11.2015

Inarin Raja-Joosepin kautta Suomeen on tullut Venäjältä viikon sisällä yli 50 turvapaikanhakijaa.


Pekka Fali
Kemijärven vastaanottokeskuksessa on täyttä, joten Raja-Joosepista piti kuljettaa turvapaikanhakijoita Kuusamoon.

Raja-Joosepin kautta Venältä Suomeen on saapunut tänä vuonna 63 turvapaikanhakijaa, kertoo Raja-Joosepin rajavartioaseman päällikkö Jani Brännare Lapin rajavartiostosta.

"Ennen viime viikkoa turvapaikkaa hakevia on tullut vain yksittäisiä, mutta lokakuun lopussa määrä kasvoi yhtäkkiä. Heitä on tullut jopa toistakymmentä päivässä."

Eilen maanantaina turvapaikanhakijoita saapui 15. Heidät kuljetettiin Raja-Joosepista tilauslinja-autokyydillä Kuusamoon, sillä Kemijärven vastaanottokeskuksessa ei ollut tilaa. Aiemmin hakijat on kuljetettu rajan omilla autokyydeillä vastaanottokeskuksiin.

"Turvapaikanhakijat rekisteröidään mahdollisimman huolellisesti rajalla, jotta ei rasiteta poliisia ja järjestelykeskusta", Brännare toteaa.

Brännaren mukaan Raja-Joosepin aseman resurssit ovat toistaiseksi riittäneet.

Turvapaikanhakijat tulevat Murmanskista. He ovat olleet irakilaisia, afganistanilaisia ja palestiinalaisia. Brännare ei halua tarkasti kommentoida, miksi he hakevat turvapaikkaa Suomesta.

"Jokaisella on omat syynsä. Heitä on hätää kärsivistä elintasopakolaisiin."

Ylen mukaan Rajavartiosto epäilee yhdessä tapauksessa Venäjän kansalaista laittoman maahantulon järjestämisestä. Hän toi Venäjältä Suomeen seitsemän henkilöä, joilla ei ollut maahantuloon vaadittavia asiakirjoja.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT