Politiikka ja talous

Ruoka Suomessa Pohjoismaiden halvinta

Ruoka on Suomessa viidenneksen halvempaa kuin muissa Pohjoismaissa. Vain pienessä Islannissa ruoka on Suomea halvempaa.
Kari Salonen

Euroopan kalleinta ruokaa syödään Norjassa. Toiseksi kallein on Tanska ja sitten Ruotsi.

Suomi on Euroopan viidenneksi kallein maa, kertoo Eurostatin tilasto.

Moniin Keski-Euroopan maihin verrattuna ruoka on Suomessa noin kymmenen prosenttia kalliimpaa.

Liha, vihannekset ja hedelmät sekä viljatuotteet ovat Suomessa noin 20 prosenttia EU-27 maiden keskiarvoa kalliimpia.

Sen sijaan maitotuotteet, kala ja kananmunat ovat lähellä Euroopan maiden keskiarvoa.

Ruuan hinta Suomessa on noussut 2000-luvulla yleistä hintojen nousua nopeammin. Ruuan hinta on noussut 36 prosenttia, kun inflaatio on ollut 25 prosenttia.

Yksi syy on, että tuotannon kustannusten nousu on siirretty kuluttajahintoihin.

”Kauppa pelaa vakiokatteella ja on siirtänyt kustannusten nousun kuluttajahintoihin”, maatalousekonomisti Tapani Yrjölä tutkimuskeskus PTT:stä sanoo.

Ruuan arvonlisäveron (alv) alentaminen vuonna 2009 laski hintoja vain väliaikaisesti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Miksi ruokafirmat ovat pörssin luusereita?

Haaste kunnille: "Kertokaa ruuan kotimaisuus", patistavat MTK-liitot

Multian kuntastrategiassa painotetaan lähiruokaa: "Suosimme kotimaisia ja lähellä tuotettuja elintarvikkeita aina, kun se on mahdollista"