Sähkön hinta kipusi huimaan ennätykseen
Säätösähkön hinta Suomessa nousi maanantaiaamuna huimaan 2 000 euroon megawattitunnilta Etelä-Ruotsin häiriöiden vuoksi.
Sähkön hinta nousi Fingridin ylläpitämillä säätösähkömarkkinoilla tänä aamuna kahdeksalta huimaan 2 000 euroon megawattitunnilta (MWh). Hinta on kuluneen vuoden aikana vain kerran käynyt lähellä samaa, yleensä se jää alle 50 euron.
Johtaja Reima Päivinen Fingridistä kertoo, että syynä säästösähkön hinnan nousuun ovat häiriöt Etelä-Ruotsissa.
Seuraava hintanoteeraus kello yhdeksältä oli 540 euroa megawattitunnilta ja sen jälkeen säätöhinta on pysynyt alle sadan euron.
Fingrid ylläpitää säätösähköpörssiä. Siellä pohjoismaiset tuottajat ja sähköä kuluttajille myyvät yhtiöt antavat tarjouksia lisäsähköstä, jota ne pystyvät tuottamaan 15 minuutissa.
Säätösähkö poikkeaa normaalista pörssi- eli tukkusähköstä, jonka hinnat tiedetään jo vuorokautta etukäteen Pohjoismaiden sähköpörssissä.
Tukkuhinnat Suomessa ovat tänään pysytelleet maltillisina, 50–60 euroa/MWh. Hinta on sama kuin Etelä-Ruotsissa.
Yleensä Suomen aluehinnat ovat korkeammat kuin muualla Pohjoismaissa riittämättömien siirtoyhteyksien vuoksi.
Edellisen kerran säätösähkö oli korkealla 6. päivänä marraskuuta, kun Loviisan ydinvoimalan reaktori oli pois käytöstä. Silloin säätösähkön hinta nousi hetkeksi 500 euroon/MWh.
Säätösähköä eteenpäin myyvät yhtiöt joutuvat maksamaan myymästään sähköstä sen osan, mitä ne eivät saa muualta, esimerkiksi sähköpörssistä. Käytetty määrä selviää sähkötaseista vasta jälkeenpäin. Vaikka määrä jää usein pieneksi, se voi käydä yhtiölle kalliiksi, koska hinta on niin kova, Päivinen kertoo.