Politiikka ja talous

Sarvamaa: Metsätalouden etujärjestöjen herättävä, ympäristöjärjestöt lobbaavat jo

Politiikka ja talous 27.02.2016

"Jos EU-lainsäädäntöön päätyy näkemys puupohjaisen bioenergian haitallisuudesta, suomalainen biotalous ja metsäteollisuus kärsivät merkittävästi."


Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) kehottaa metsätalouden etujärjestöjä heräämään ja tuomaan näkemyksensä esiin, jotta suomalainen puunkäyttö ymmärrettäisiin.

EU-komissio päivittää parhaillaan uusiutuvaa energiaa koskevaa direktiiviä.

"Puun energiapolttoa vastustavat ympäristöjärjestöt ovat jo aloittaneet aggressiivisen lobbauksen. Järjestöt kyseenalaistavat puun polttamisella saavutetun hyödyn. Nämä näkemykset tulevat kuitenkin pitkälti maista, joissa metsiä ei riitä hakattavaksi, eikä niissä siten ymmärretä kestävän metsänhoidon pohjoisia käytäntöjä", Sarvamaa kirjoittaa MT:n vieraskolumnissaan perjantaina.

Sarvamaan mielestä direktiivin uudistuksessa tulisi tunnustaa alueellisesti eroavat olosuhteet, jotta järkeviä energiaratkaisuja voidaan tehdä paikallisella tasolla.

"Uudistuksen myötä bioenergian kestävyyskriteerejä saatetaan laajentaa koskemaan myös kiinteää biomassaa. Tässä mennään pahasti pieleen, jos Suomen erityispiirteitä ei huomioida", Sarvamaa kirjoittaa ja muistuttaa, että Suomessa neljäsosa energian kokonaiskulutuksesta tulee puupolttoaineista.

"Pohjoisissa olosuhteissa metsää osataan hyödyntää tehokkaasti, eikä puita jätetä metsiin mätänemään. Lahotessaan ne vain vapauttaisivat metaania, tuottaen negatiivisia ympäristövaikutuksia."

Sarvamaan mukaan metsäosaaminen on Suomen ehdoton vahvuus ja meidän kestävän metsänhoidon käytäntöjemme tulisi toimia kriteerien määrittelyn perustana.

Lue koko kolumni tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit