Politiikka ja talous

Selvitys kaupan niskaotteesta elintarvikeketjussa valmistuu vuoden vaihteessa

Politiikka ja talous 20.12.2011

Selvitys kaupan ostovoiman vaikutuksesta kaupan ja teollisuuden välisiin suhteisiin valmistuu vuoden loppuun mennessä, kertoo tutkija Heli Frosterus Kilpailuvirastosta.


Selvitys valmistuu sovitussa aikataulussa ja se luovutetaan vielä tämän vuoden puolella työ- ja elinkeinoministeriöön, joka on selvitystä pyytänyt. Laajemmin selvityksen tulokset julkaistaan tammikuun alkupuolella.

Frosteruksen mukaan alkutuotanto on otettu selvityksessä huomioon taustalla vaikuttavana tekijänä, mutta selvitys keskittyy kaupan ja teollisuuden välisiin suhteisiin. ”Haluamme tehdä mahdollisimman tarkkaa tutkimusta siitä.”

”Hinnan lisäksi sovittava määrästä”

Vieremäläinen naudanlihan tuottaja Ahti-Pekka Vornanen pitää kaupan toimintaa elintarvikeketjussa aivan käsittämättömänä, ja toivoo Kilpailuviraston selvityksen tuovan tilanteeseen muutosta.

”Tässä on jääty vanhoihin toimintamalleihin, sovitaan vain hinnasta, mutta ei esimerkiksi määristä lainkaan.”

Vornasen mielestä on kohtuutonta, että lihatalot joutuvat sopimaan esimerkiksi kesän makkarahinnoista tähän aikaan vuodesta. ”Se antaa kaupalle puoli vuotta aikaa etsiä halvempi korvaava tuote, kun ei ole sovittu hinnan lisäksi siitä, paljonko makkaraa ostetaan.”

Hänen mielestään hintaa sovittaessa pitäisi sopia myös minimi- ja maksimimäärät sille, paljonko kauppa tuotetta ostaa. ”Lihatalojen vaihtoehdot ovat vähissä, onko joko tehtävä sopimus tai itkettävä ja tehtävä sopimus, pois hyllystä ei voi jäädä.”

Vornanen pelkää myös maitopuolen joutuvan ennen pitkää samanlaiseen puristukseen, mikäli kaupan toimintaan ei puututa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT