Politiikka ja talous

Sipilä hoputtaa avaamaan sote-solmun

Politiikka ja talous 03.01.2014

”Vieläkään ei ole liian myöhäistä avata sote-solmua”, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sanoo perjantain Maaseudun Tulevaisuuteen kirjoittamassaan vieraskolumnissa. Resepti on tämä: tällä vaalikaudella säilytetään sairaanhoitopiirit ja luovutaan isäntäkuntamallista ja seuraavalla uudistetaan rahoitus ja hallinto.


Lauri Salminen
Juha Sipilä keskustan puheenjohtajaehdokas

Keskustan puheenjohtaja ja kansanedustaja Juha Sipilä katsoo, että uusi vuosi tarjoaa tilaisuuden aloittaa myös sosiaali- ja terveysuudistuksen (sote) puhtaalta pöydältä.

Hänestä uudistusta tarvitaan, mutta hallitus teki virheen sitoessaan kuntarakenne- ja sote-uudistukset toisiinsa.

Sipilän mielestä perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito pitää yhdistää, palvelujen järjestäminen tarvitsee leveät hartiat, rahoitus on muutettava yksikanavaiseksi ja johtamisessa ja mittaamisessa on tapahduttava selkeä muutos.

”Käytettävissä olevalla rahalla on siis saatava mahdollisimman paljon terveyttä”, Sipilä kirjoittaa.

Hän tarjoaa ratkaisuksi keskustan kotikunta–maakuntamallia. Hallituksen tulee luopua sairaanhoitopiirien lakkauttamisesta ja isäntäkuntamalliajattelusta ja siirtää perusterveydenhuolto ja vaativampi sosiaalitoimi kunnilta sairaanhoitopiireille, missä erikoissairaanhoito on jo, Sipilä neuvoo.

”Näin uudistusta pystytään viemään eteenpäin jo tällä vaalikaudella ja se saadaan järkeville raiteille. Muuten aika loppuu.”

Toisessa vaiheessa seuraavalla vaalikaudella uudistetaan rahoitus, tietojärjestelmät, johtaminen ja hallinto, sekä sairaanhoitopiirien ja erityisvastuualueiden keskinäiset työnjaot.

Lue Juha Sipilän kolumni kokonaisuudessaan täältä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT