Politiikka ja talous

Soini sivuuttaisi EU:n Venäjä-pakotteissa

Timo Soini kiittelee Sauli Niinistön otetta Venäjä-suhteissa. Sapiskaa perussuomalaisten puheenjohtajalta saavat omissa asioissaan jumittavat ”takiaispuolueet”, vihreät, RKP ja kristilliset, jotka hän sulkisi pois hallituksesta.
Kari Salonen

Suomen kannattaa hoitaa pakoteasiaa Venäjän kanssa kahdenvälisesti, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini katsoo.

”Uskon parempaan lopputulokseen, jos pakotteista neuvotellaan Venäjän kanssa kahden kesken eikä pelkästään EU:n välityksellä”, Soini sanoo Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa.

Soinin mielestä tasavallan presidentti Sauli Niinistö on hoitanut asioita mallikkaasti venäläisen kollegansa Vladimir Putinin kanssa.

”On erittäin hyvä, että presidentit ovat yhteydessä. Suomessa ei aina tajuta, minkälainen merkitys henkilösuhteilla on elämässä ja politiikassa”, Soini toteaa.

”Vihreät turvesuolle!”

Vihreät, RKP ja kristilliset – omissa asioissaan jumittavat ”takiaispuolueet” – Soini haluaa pois hallituksesta, samoin vasemmistoliiton.

Vihreät – nuo ”järjettömät luonnonsuojelun, turpeen ja muun sääntelijät” – hän häätäisi ympäristöministeriöstä.

”Ei muuta, kun vihreät pitkässä kaaressa turvesuolle! Stubbin pitäisi sanoa Ville Niinistölle heti syyskauden alussa, että ydinvoimaluvat käsitellään ja tuossa on ovi. Se aukeaa ulospäin.”

Perussuomalaisilta onkin odotettavissa välikysymys energiapolitiikasta.

”Kuka hallitusta johtaa? Voiko koko Suomen energiapolitiikka olla hädin tuskin kymmenen kansanedustajan puolueen vankina ja hallitus kiinni jossakin ohjelmansa kuolleessa kirjaimessa? Kerrankin, kun joku olisi investoimassa Suomeen miljardeja!”

”Oma puolustus kuntoon”

”Ukrainan kriisin iso opetus on ollut, että Suomen täytyy pitää huolta omasta puolustuksesta ja alan teollisuudesta. Ruotsi teki karmean virheen ajaessaan puolustusvoimansa alas”, Soini sanoo.

Rahaa tarvitaan lisää.

”Vuosittain 100–150 miljoonan euron lisäystä. Siitä emme isoa riitaa saa.”

Soinin kanta Nato-jäsenyyteen olisi myönteinen vain, jos koko Eurooppa olisi Natossa. ”Sellaista ei tule.”

”Kokoomus haluaa tästä varmasti vaaliteeman, mutta meille tärkeämpää on talous-, alue- ja energiapolitiikka. EU-asiat nousevat, emmekä hylkää maahanmuuttoa.”

Lue lisää