Politiikka ja talous

Sote-laskelma: Kuntia uhkaavat isot veroerot

Maakuntatasolla Uusimaa ja Pohjois-Pohjanmaa joutuisivat maksamaan lisää kuntaveroja sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen myötä. Uudistuksen miljardihyödyt ovat epävarmat.
Pekka Fali
Hallituksessa kiistellään edelleen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä.

Hallituksen valmistelema sosiaali- ja terveys­uudistus uhkaa tuoda kuntiin isot veroerot.

MT:n saamien laskelmien mukaan kuntalaisen maksama vero voi pahimmillaan kiristyä kymmenen prosenttiyksikköä ja lievimmillään höllentyä lähes seitsemän, jolloin ero repeää jopa 17 prosenttiyksikköön.

Koko maan tasolla sosiaali- ja terveystoimen siirtäminen pois kunnilta jättää sote-menoihin 12 miljardin euron aukon. Se voidaan kattaa esimerkiksi 11 prosentin tasaverolla, jolloin maakunnista varmimmat lisämaksajat olisivat Uusimaa ja Pohjois-Pohjanmaa.

Konsulttiyritys Perlacon Oy:n tekemien laskelmien mukaan sote-säästöt edellyttävät etenkin valtiolta tiukkaa kulukuria, sillä kunnille jäävien tehtävien kustannukset nousevat hyvinkin maltillisesti.

Sote-uudistuksen vaikutus kuntatasolla riippuu monesta tekijästä, kuten kunnan aiemmista sote-menoista, valtionosuuksista ja yhteisö­verosta. Vielä on auki, kuinka kuntien valtionosuudet jaetaan tai miten sote-menot katetaan tulevaisuudessa maakunnissa.

Lue lisää