Politiikka ja talous

SP varoittaa: nuoret miehet syrjäytymässä työelämästä

Suomi on vaarassa saada työelämästä syrjäytyvän ikäluokan nuorista miehistä, jotka ovat syntyneet 1980-luvulla, pelkää Suomen Pankki talousennusteessaan. SP:n ennuste on muutenkin sisällöltään synkkä.
Marita Waenerberg

Pääjohtaja Erkki Liikanen enteili tiistaina tiedotustilaisuudessa kolmikymppisille miehille samoja vaikeuksia, joihin 1960- ja 1970-luvulla syntyneitä naisia joutui 90-luvun alun suuressa lamassa.

”Talouden rakennemuutos voi jättää pitkän jäljen näihin miehiin.”

Liikanen korostaa työuralla alkuunpääsyn merkitystä. Moni parinkymmenen vuoden takaisessa lamassa syrjäytynyt ei löydä paikkaansa työelämässä.

Paperi ja elektroniikka syöksyvät

Lähivuodet eivät hyviltä näytä Suomen taloudessa. Suomen Pankki (SP) ennustaa talouden supistumista 0,8 prosenttia tänä vuonna. Ensi vuonna päästään saman verran kasvuun ja vuonna 2015 1,4 prosentin kasvuun.

SP alensi tämän vuoden bkt-ennustetta harvinaisen paljon, 1,2 prosenttiyksikköä, viime joulukuusta. Ennuste on huomattavan synkkä verrattuna muihin tutkimuslaitoksiin.

Suomi joutui viime vuonna taloustaantuman toiseen aaltoon. Nyt ensimmäinen neljännes meni miinukselle. Samaa näyttää toinen päättyvä vuosineljännes.

Suomen talouteen kohdistuu Liikasen mukaan kaksi muutosta yhtä aikaa: teollisuus on rakennemuutoksessa. Lisäksi paperiteollisuus ja elektroniikka-ala syöksyvät.

Viime taantuman jälkeen vienti supistui. Suomi menetti sillooin markkinaosuuksia enemmän kuin Kreikka ja Italia. Iso-Britannia oli EU-jumbo Suomen jälkeen.

Työttömyysaste heikkenee 8,6 prosenttiin ensi vuonna, eikä juuri parane seuraavanakaan vuonna. Vienti alkaa elpyä nyt loppuvuodesta, SP:ssä arvioidaan.

Pitkä palautusohjelma alulle

Liikanen haluaa valtiovarainministeriön, työmarkkinajärjestöt, hallituksen sekä oppositionkin mukaan talkoisiin. Kilpailukyvyn palauttaminen edellyttää, että palkkoja korotetaan kilpailijamaita vähemmän monena vuonna. Palkkaratkaisut pitää tehdä vientialojen ehdoin.

Tarvitaan rakenneuudistuksia ja innovaatioita. Liikanen verottaisi maapohjaa ja kiinteistöjä ja keventäisi työn verotusta. Kilpailua tarvitaan ns. suljetuilla aloilla.

Kahden viimeisen hallitusvuoden tähtäin ei nyt riitä, vaan hänen mukaansa tarvitaan koko vuosikymmenen ohjelma. Työvoima supistuu 2020-luvulla huimasti.

Suomen perusvahvuudet ovat Liikasen mukaan ennallaan: hyvä peruskoulutus, toimivat liikenneyhteydet, tehokas hallinto ja luotettava oikeuslaitos.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Taantuma kolkuttaa jo ovella

Ekonomistin mukaan nousukausi on hyytymässä

Erkki Liikanen kommentoi EKP:n pääjohtajan valintaa Facebookissa: En ole pettynyt