Politiikka ja talous

"Suomalainen painajainen" kiehtoo kansainvälisesti, sarjakuvan luoja kammoaa small talkia

Karoliina Korhosen Finnish nightmare -sarjakuvalla riittää faneja myös ulkomailla.
Sarjakuvahahmo Matti arvostaa omaa tilaa.

Luultavasti jokainen tunnistaa sen vaivaannuttavan hetken, kun vieras istuu liian liki tai pitäisi puhua joutavia tuntemattoman kanssa: omaa tilaa kunnioittavan suomalaisen epämukava hetki.

Oululainen Karoliina Korhonen piirsi viime lokakuussa puoli huumorilla tilanteesta yksinkertaisen sarjakuvan ja jakoi sen Facebookissa kavereilleen.

Iltaan mennessä kuvalla oli tykkäyksiä tuhat, nyt Finnish Nightmares (suomalaisia painajaisia) -nimisellä sivulla on tykkääjiä jo yli 120 000.

Menestys tuli Korhoselle puun takaa, ja pyörät lähtivät pyörimään. Nyt sarjakuvasta on ilmestynyt kirja. ”Aivan vitsillä aloitin koko homman, kun halusin vain huvittaa muutamaa kaveria”, Korhonen sanoo.

Työkseen sarjakuvan luoja suunnittelee nettisivuja ja digitaalista viestintää. Sarjakuvia hän ei ole aiemmin piirtänyt.

Suomalaisia painajaisia -sarjakuvassa epämukavia arkisia hetkiä kokee Matti-niminen hahmo – stereotypia suomalaisesta, joka rakastaa hiljaisuutta ja omaa tilaa.

Sarjakuvan tikku-ukkomainen piirtotapa juontuu yksinkertaisista internet-meemeistä, jotka ovat aina viehättäneet Korhosta.

”Tykkään siitä, miten niiden tekijät pystyvät tosi simppelisti luomaan erilaisia tunnetiloja ja kertomaan vitsejä. Siellä on se pohja, vaikka en sitä luodessa kovin syvällisesti miettinyt.”

Hahmolle tekijä halusi antaa mahdollisimman yleisen suomalaisen nimen. ”Suomessa on eniten Matteja ja Kareja ja minusta se näytti enemmän Matilta”, Korhonen kertoo.

Kehu ahdistaa piirtäjää

Vähäeleisen sydämellinen sarjakuva on innostanut lukijoita myös ehdottamaan tekijälle omia painajaismaisen sosiaalisia hetkiään. Kirjan stripeistä vain noin 30 prosenttia on täysin Korhosen omia ideoita, loput ovat tulleet muualta.

Entä mikä on sarjakuvataiteilijan oma arjen painajainen? Niitä on tietysti päätynyt sarjakuvaankin.

”Tuntemattoman ihmisen kanssa jutteleminen, onko se nyt sitten small talkia. On tosi vaikea keksiä tikusta asiaa menemättä liian henkilökohtaiseksi”, Korhonen paljastaa.

”Toinen suomihetki on kehujen vastaanottaminen, se on minulle tosi vaikeaa myös.”

Kehuja on Matin menestyksen myötä tullut. Finnish Nightmares -sivun suosio johti siihen, että se palkittiin hiljattain Some Awardseissa vuoden somevaikuttaja-tittelillä.

Haukkujakin tulee silloin, kun joku ei koe, että jokin stereotypisesti suomalaisia kuvaava tilanne kuvaisi heitä suomalaisina.

”Se on ihan ymmärrettävää. Mikään kansa ei voi olla pelkästään homogeeninen massa Matteja”, Korhonen huomautaa.

Sarjakuvalla on yllättäen paljon faneja myös ulkomailla, erityisesti amerikansuomalaisissa, Korhonen kertoo.

”Ehkä ne tilanteet eivät lopulta olekaan niin suomalaisia, vaan niihin voivat samaistua myös ulkomaalaiset. Ne ovat ehkä lopulta aika universaaleja tilanteita.”

Entä miten jatkuu Matin nopeasti alkanut tarina kirjan julkaisun jälkeen?

”Ainakin painajaiset jatkuvat, mutta toivottavasti vähemmän painajaismaiset myös, joilla suomalaista kulttuuria voisi esitellä.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kainuulaiset kettuilevat pehmeämmin

Roman Schatz tuli rakkauden perässä Suomeen – pohtii nyt maaseutua ja kaupunkia maalaispoika Alatalon kanssa

Kirja-arvio: Sarjakuvakirjan mittainen matka metsänpeittoon