Politiikka ja talous

Suomalaiset luottavat työnantajaansa

Politiikka ja talous 17.02.2016

Puolet työssäkäyvistä kertoo halusta sopia työehdoista paikallisesti. Ammattiliittonsa luottavat eniten SAK:laisten liittojen jäsenet.


Petteri Kivimäki
Asentaja Seppo Mäkelä viimeisteli autoon asennettavaa lumiauraa Arctic Machinesin tehtaalla tiistaina Jyväskylässä.

Lähes 70 prosenttia suomalaisista luottaa työnantajaansa, kertoo MT:n luottamuspuntari.

TNS Gallupin viime- ja toissaviikolla tekemän kyselytutkimuksen mukaan vain vähän yli 15 prosenttia työssäkäyvistä suomalaisista ei ilmaise luottamusta työnantajaansa kohtaan.

Miehet luottavat työnantajaansa hieman naisia enemmän.

Ammatillista keskusjärjestöistä Akavan jäsenet luottavat työnantajaansa muiden keskusjärjestöjen jäseniä enemmän. Luottamus työnantajaa kohtaan on vahvempaa pääkaupunkiseudulla ja kokoomusta äänestävien parissa. Maaseudulla ja perussuomalaisten äänestäjien keskuudessa työnantajaan luotetaan vähiten.

Toimialoista teollisuuden työntekijöillä on eniten luottamusta, kun rakennusalalla luotetaan työnantajaan vähiten.

Luottamuksesta työnantajaan kertoo myös halu sopia työehdoista työpaikalla. Hieman vajaa puolet vastaajista kertoo kyselyssä, että omassa työyhteisössä on halua sopia työehdoista paikallisesti.

Paikallisen sopimisen kannatus vaihtelee eri puolueiden kannattajien keskuudessa pitkälti oikeisto–vasemmisto-akselilla. Noin 60 prosenttia vastaajista, jotka äänestäisivät nyt RKP:tä, kokoomusta tai kristillisdemokraatteja kertovat halusta sopia työehdoista työpaikalla.

Vähiten tukea paikallinen sopiminen saa vihreiden kannattajilta, joista 40 prosenttia kertoo halusta sopia työehdoista työpaikalla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit