Politiikka ja talous

Suomen suurimmalta sähkönsiirtoyhtiöltä härski hinnankorotus

Sähköverkko-yhtiöt nostavat hintojaan toimitusvarmuuden parantamiseksi.
Caruna on Suomen suurin sähkönsiirtoyhtiö.

Suomen suurin sähköverkkoyhtiö Caruna on lähestynyt asiakkaitaan kirjeellä, jossa kerrotaan peräti 27 prosentin hinnankorotuksesta.

Yhtiö perustelee hintaloikkaa sähkönjakelun luotettavuuden parantamisella ja verkon kunnostamisella.

”Kehitämme sähköverkkoamme nopeutetulla aikataululla viime vuosien voimakkaiden sääilmiöiden vuoksi”, asiakaskirjeessä sanotaan.

Energiateollisuuden mukaan korotuksia suunnittelevat muutkin sähköyhtiöt, sillä ne ovat alkaneet muuttaa ilmajohtoja maakaapeleiksi uuden sähkömarkkinalain hoputtamina.

Lain mukaan jakeluverkon vioittuminen myrskyn tai lumikuorman seurauksena ei saa aiheuttaa asemakaava-alueella yli 6 tuntia ja muualla yli 36 tuntia kestävää sähkönjakelun keskeytystä.

Yhtiöiden on täytettävä toimitus varmuusvaatimukset puolella jakeluverkon käyttäjistä vuoden 2019 loppuun mennessä ja pääsääntöisesti kaikilla käyttäjillä vuoden 2028 loppuun mennessä.

Energiavirasto on arvioinut, että hintojen korotuspaineita on erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa, missä on paljon ilmajohtoja kaapeloitavana.

Pohjois-Karjalassa toimiva PKS Sähkönsiirto Oy on päättänyt toimia toisin.

”Säästämme asiakkaidemme rahoja ja pääsemme samaan toimitusvarmuuteen nopeammin, kun panostamme vierimetsien hoitoon. Osalla verkosta on vielä 20 vuotta käyttöaikaa jäljellä, eikä sitä kannata korvata uudella tässä vaiheessa elinkaarta”, toimitusjohtaja Arto Gylén sanoo.

Myös verkkoa uusitaan, joten hinnankorotuspaineita on paljon.

Toimitusvarmuuden muutokset maksavat Energiaviraston mukaan noin 8 miljardia euroa vuosina 2014–2028. Verkko­yhtiöt kattavat kulut korkeammilla asiakasmaksuilla.

Yhtiöille sallitaankin tänä vuonna viiden prosentin tuottoprosentti aiemman kolmen sijaan.

”On yhtiöstä kiinni, miten ja milloin lain vaatimat investoinnit tehdään ja rahoitetaan”, sanoo johtaja Kenneth Hänninen alan etuja valvovasta Energiateollisuus ry:stä.

Sähkön voi ostaa miltä yh­tiöltä haluaa, mutta siirtopalvelua ei voi valita. Se on ostettava oman alueen verkkoyhtiöltä.

Kuluttajan maksama sähkölasku koostuu sähkön hinnasta, siirrosta ja veroista, karkeasti kolmannes kustakin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

TE: Sipilä ja Rinne tahtovat sähköverkot julkiseen omistukseen – Hinta vastaisi hävittäjäkauppaa: "Karkea heitto on kymmenen miljardia"

Sähkökaapeli ja valokuitu eivät tahdo mahtua samaan ojaan – ”Suomi on valokuiturakentamisessa muita pohjoismaita jäljessä"

Caruna tiedottaa hankkeistaan lain edellyttämällä tavalla