Politiikka ja talous

Suomen Yrittäjät: Metallin Aalto harhauttaa tahallaan

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto moitti yrittäjien olevan haluttomia paikalliseen sopimiseen.
Markku Vuorikari

"Aalto harhauttaa tahallaan. Yrittäjät ovat pitkään halunneet edistää paikallista sopimista", jyrähtää Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus.

Hänen mielestä työpaikkasopimisen olennainen lisääminen parantaisi Suomen taloutta, työllisyyttä ja kilpailukykyä.

"Hallituksen hyväksymässä yhteiskuntasopimuksessa on hyviäkin osioita, kuten järjestäytymättömien yritysten saattaminen järjestäytyneiden kanssa yhdenvertaiseen asemaan työpaikkasopimisen osalta."

Aallon mielestä yrittäjät eivät hyväksy sitä tosiasiaa, että sopiminen tuo oikeuksien lisäksi myös velvollisuuksia. Oikeudet kiinnostavat, mutta vastuut eivät, hän totesi Maaseudun Tulevaisuuden verkkosivulla julkaistussa haastattelussa.

"Aivan väärin. Tähän asti yrittäjille on annettu vain velvollisuuksia", kuittaa Järventaus.

Paikallista sopimista voidaan edistää joko omalla työehtosopimuksella tai niin sanotulla liitännäissopimuksella. Järventauksen mielestä liitännäissopimus tarkoittaisi tarpeetonta byrokratiaa, jota oli tarkoitus välttää.

Hän toivoo, että hallitus ei luovu rakenneuudistuksesta, joka pitäisi huolta kilpailukyvystä ja työllisyydestä myös jatkossa, ilman vuosittaisia työmarkkinaneuvotteluja.

Aalto kritisoi haastattelussa myös yrittäjien asennetta paikallisen sopimisen kulttuuria kohtaan ja työntekijöiden sekä työnantajan välisen luottamuksen puutetta. Järventaus kehottaa Aaltoa tutustumaan Pk-yritysbarometriin.

"Mitä pienempi yritys, sitä vastuullisemmin se kohtelee työntekijöitään ja sitä paremmin työntekijät viihtyvät."

Metallin Aalto: Suomen Yrittäjät ei halua tosissaan paikallista sopimista

Lue lisää