Politiikka ja talous

Suomesta energiajärjestelmien kärkimaa

Politiikka ja talous 01.07.2014

VTT:n uudessa tutkimusprojektissa kehitetään aurinko- ja tuulienergian varastointia polttoaineiden muodossa. Tulevaisuuden energiajärjestelmässä kotitaloudet voivat olla merkittäviä energiantuottajia.


Markku Vuorikari

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n uudessa Neo-carbon energy -projektissa pyritään selvittämään, miten Suomi voisi olla energiajärjestelmien kehityksen kärjessä.

Tavoitteena on kehittää aurinko- ja tuulienergian varastointijärjestelmä, joka perustuu hiilivetyihin, kuten metaaniin, kertoo johtava tutkija Pasi Vainikka VTT:ltä.

Aurinko- ja tuulienergiaa on saatavilla lähes rajattomasti, mutta ongelmana on tuotannon epätasaisuus. Siksi energiaa pitäisi voida varastoida.

Tulevaisuudessa myös kotitalouksien merkitys energian tuottajina voi kasvaa. Kotitaloudet voisivat myydä tuottamaansa energiaa ja ostaa sen takaisin käyttöön esimerkiksi auton polttoaineena.

Tekes myönsi projektille noin viisi miljoonan euron rahoituksen kesäkuun lopussa. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin seitsemän miljoonaa euroa vuosille 2014–2016.

Hankkeessa ovat mukana VTT:n lisäksi Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskus.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT