Politiikka ja talous

Suomi voi saada maidon kriisitukea – kunhan ehdot täyttyvät

Tuki voi jäädä reiluun kymmeneen miljoonaan euroon. Tuen ehtona on maidon hinnan merkittävä lasku. Vielä ei tiedetä, miten paljon hinnan pitää painua, jotta tukea tulee.
Sami Karppinen
Tukea saattaa sittenkin herua maidolle.

BRYSSEL (MT)

Euroopan komission budjettiehdotuksessa mainitaan kriisituki Suomen maidontuottajille. Suomen tuki voidaan maksaa samoista rahoista, joista muutkin jo Venäjän tuontikiellon tappioihin myönnetyt tuet.

Rahaa tukia varten löytyi budjettiin uusien laskelmien jälkeen kaikkiaan 273 miljoonaa euroa. Jo päätettyjen tukitoimien, Baltian maiden maitotuen, vihannestuottajien tuen sekä maidon varastointituen määrä on 262 miljoonaa euroa.

Jäljelle jää siis 11 miljoonaa euroa.

Suomen tukeen liittyy edelleen ehto tuottajahinnan laskusta. Viime viikon lopulla marraskuun tuottajahinnan kerrottiin olevan 12 prosenttia viime vuoden marraskuuta alempana.

Vielä ei ole tietoa, riittääkö hinnan alennus. Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) ja maatalouskomissaari Phil Hogan keskustelevat siitä tällä viikolla.

Toisen ehdon tuelle Suomi täyttää kirkkaasti. Sen ehdon mukaan jäsenmaan on täytynyt viedä yli 15 prosenttia maidontuotannosta Venäjälle. Suomi vei noin neljänneksen. Ehto rajaa tuen Suomelle ja Baltian maille.

Maidon hinta on laskenut kaikkialla maailmassa. Ehtojen täyttyminen osoittaa, että tappiot johtuvat juuri Venäjän markkinoiden menettämisestä.

Budjettipäätös tarkoittaa, että maatalouden kriisirahoihin ei tarvitse koskea.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Markkinakatsaus: Uusi maitokriisi odottaa puhkeamistaan Euroopassa

Maidon hinta lähti nousuun heinäkuussa

Arlalta jo viides korotus maidon hintaan Ruotsissa, "hinnat elpyvät ensi vuonna myös Suomessa"