Politiikka ja talous

Susiluvista valittajat ulkopaikkakuntalaisia – "paikalliset pelkäävät"

Politiikka ja talous 14.01.2016

Henkilöön kohdistuvia uhkauksia tehdään erityisesti sosiaalisessa mediassa.


Markku Vuorikari
Sudet herättävät kiihkeää keskustelua, eikä ylilyönneiltä ole vältytty.

Kaikista sudenmetsästykseen oikeuttavista poikkeusluvista on valitettu. Valittajina ovat olleet Luonnonsuojeluliitto Tapiolan alueelliset yhdistykset, Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ja Uudenmaan luvasta valittanut Luonto-Liitto.

Luonnonsuojeluliitto LSL Tapiolan alueelliset yhdistykset ovat herättäneet kysymyksiä. Esimerkiksi LSY Tapiola-Pohjois-Savo-Kainuu ry:n kotipaikka on Kuhmo, mutta yksikään yhdistyksen neljästä sääntömääräisestä nimenkirjoittajasta ei asu Kainuussa.

Epäilynä on esitetty, että pieni joukko perustaisi paikallisia yhdistyksiä ympäri Suomea pystyäkseen valittamaan alueelle myönnetyistä susiluvista.

Paikallisten puuttumiseen yhdistyksen rekisteritiedoista on LSL Tapiolan puheenjohtaja Leena Iivosen mukaan yksinkertainen syy: pelko.

"On muutamia paikkakuntia, joissa tilanne on erityisen kiivas. On aivan tietoinen valinta, että paikalliset eivät asetu luottamushenkilön asemaan."

Iivonen korostaa, että tavoitteena on suojella paikallisia luonnonsuojelijoita, jotka voivat muuten johtua painostuksen kohteeksi.

"Maaseudulla on hyvin harvoja alueita, joissa asiaan voi ottaa avoimesti kantaa. Törkeää palautetta saa erityisesti somessa. Siellä pyritään kaivamaan esiin myös jäsenten yksityiselämään liittyvää tietoa ja heihin kohdistetaan henkilökohtaisia, laittomia uhkauksia", Iivonen kertoo.

Iivonen painottaa, että luvista valittaminen on säädöksin määritelty luonnonsuojelujärjestöjen tehtäväksi.

"Esimerkiksi yhdelläkään viranomaisella ei ole asiassa valitusoikeutta, joten muun muassa yhteisöoikeuden toteutumisen valvonnassa järjestöt ovat hyvin merkittävässä roolissa", Iivonen kertoo.

"Ei ole kenenkään edun mukaista, että tämä jää kansallisesti tekemättä."

Luonto-Liiton Sami Säynevirta korostaa, että susikeskustelua on voitava käydä avoimesti ja ilman henkilöön kohdistuvia uhkailuja.

"Ehkä susikeskustelussa on mukana myös niin sanottu vaikenemisen kulttuuri. Pienemmillä paikkakunnilla susiaiheesta ei oikein uskalleta puhua susia puolustavaan sävyyn", Säynevirta kertoo.

"Yleisen keskustelun sekä susipolitiikan tulisi olla asiallisia ja tosiasioihin perustuvia sekä sellaisia, että mahdollisten ongelmien ratkaisut olisivat myös susien kannalta kestäviä", Säynevirta toteaa.

"Tavoitteemme on, että sudet hyväksytään oikeasti osaksi upeaa suomalaista luontoa koko Suomessa."

Lue myös:

Poliisiylijohtaja vetoaa myös sudensuojelijoita pidättäytymään vahingonteosta ja muista laittomuuksista.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT