Politiikka ja talous

Suu- ja sorkkatauti voi livahtaa Suomeen matkalaukussa

Politiikka ja talous 08.08.2014

Matkailijoita muistutetaan suu- ja sorkkatautiriskistä. Ihmisille harmiton mutta sorkkaeläimille erittäin vakava tauti leviää helposti sekä suoraan että välillisesti esimerkiksi elintarvikkeiden välityksellä.


Markku Vuorikari

Eläintautien torjuntayhdistys ETT muistuttaa erittäin tarttuvaa suu- ja sorkkatautia esiintyvän monissa suomalaismatkailijoiden suosimissa maissa kuten Turkissa. Tauti leviää myös muun muassa Tunisiassa ja Algeriassa.

”Varsinkin märehtijöiden kanssa työskentelevien kannattaa olla varovaisia matkaillessaan näihin maihin tai muille alueille, joilla suu- ja sorkkatautia esiintyy”, ETT painottaa.

Suu- ja sorkkatauti tarttuu paitsi suoran kontaktin kautta, myös välillisesti esimerkiksi elintarvikkeiden, kuten maidon ja lihan, välityksellä.

Tauti voi tarttua ihmiseen, mutta tartunta on käytännössä harmiton. Sen sijaan sorkkaeläimillä tauti alentaa voimakkaasti tuotantoa ja altistaa muille taudeille. Pahimmillaan eläin voi kuolla.

Tautisuojaus on syytä muistaa sekä matkalla että kotiin palattua, ETT muistuttaa.

Sorkkaeläimiin ei pidä matkalla koskea eikä kotiin tuoda eläinperäisiä tuliaisia eikä elintarvikkeita.

Suomessa noudatetaan 72 tunnin sääntöä eli navettaan tai sikalaan ei mennä ennen kuin matkasta on kulunut 72 tuntia.

Saunominen on suositeltavaa. Myös matkalaukun ja kengät voi viedä kuumaan saunaan. Lisäksi vaatteet pestään ja jalkineet puhdistetaan ja desinfioidaan.

Suu- ja sorkkatauti vaivasi Suomea 1959. EU:ssa se riehui viimeksi vuonna 2007 Isossa-Britanniassa.

http://www.ett.fi

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT