Politiikka ja talous

Suuri viljasato polkee hintoja maailmalla

Pohjoisenpallonpuoliskon säät ovat suosineet viljanviljelijöitä. Laariin on kertymässä lähes ennätyssato. Isoa satoa povataan myös Suomeen ja Ruotsiin. Suomessa viljan hinnat ovat alimmillaan neljään vuoteen.
Ville-Petteri Määttä

Viljojen ja öljykasvien satonäkymät ovat valoisia likimain joka puolella maailmaa, ja kokonaissadosta odotetaan historian toiseksi suurinta.

Sato kattaa täpärästi kulutuksen ja hieman jää vielä varastoon, arvioi Kansainvälinen viljaneuvosto.

Varjopuoli on, että iso sato on sysännyt viljojen maailmanmarkkinahinnat reippaaseen laskuun. Suomessa hinnat ovat tulleet alas yhtä vauhdikkaasti.

Suomessa odotetaan Tietopalvelukeskuksen heinäkuun ennusteen mukaan 4 miljardin kilon satoa, mikä on runsaat 100 miljoonaa kiloa viime vuotta vähemmän. Ruotsiin povataan suurinta satoa yli kymmenen vuoteen.

Elokuun alun avaushinnat ovat vajonneet Suomessa alimmilleen neljään vuoteen. Rehuohrasta ja -kaurasta maksetaan 115–125 euroa ja leipävehnästä 150–160 euroa tonnilta.

Vuosi sitten elokuussa vehnästä sai keskimäärin 20 euroa ja ohrasta ja kaurasta 30 euroa tonnilta enemmän.

Hintaero Saksan tilahintoihin on säilynyt 20–40 eurossa tonnilta suomalaisten viljelijöiden tappioksi.

Viljan halpeneminen tietää tiukkoja aikoja viljatiloille, sillä kustannukset ovat nousseet merkittävästi neljässä vuodessa.

Maatiloilla käytetyt energia ja voiteluaineet ovat tilastokeskuksen toukokuun tilaston mukaan 29 prosenttia ja lannoitteet 49 prosenttia kalliimpia kuin 2010.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hyvä sato tuottaa heikosti

Rapsin onnistuminen tuurista kiinni tänä kesänä

Suomalaistutkimus: Riskiryhmään kuuluvilla, runsaasti viljaa syövillä lapsilla on muita suurempi riski saada diabeteksen esiaste