Tämä Suomessa osataan: pohjolassa asuu Euroopan muovikassipihein kansa - Politiikka ja Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka ja talous

Tämä Suomessa osataan: pohjolassa asuu Euroopan muovikassipihein kansa

Suomessa käytetään vähiten kertakäyttöisiä muovikasseja koko Euroopassa. Kulutus voi pudota vielä entisestään, sillä EU vaatii jäsenmaitaan vähentämään muovipussien käyttöä.
Jaana Kankaanpää
Optikassi-tutkimuksen mukaan kierrätysmuovikassi on ympäristöystävällisin ostoskassivaihtoehto, jos kutakin kassia käytetään vain kerran.

Kierrätysajattelu osataan Suomessa monia muita maita paremmin: suomalaiset käyttävät vähiten kertakäyttöisiä muovikasseja koko Euroopassa.

Keskiverto suomalainen hankkii vuosittain keskimäärin 55 kertakäyttöistä muovikassia, kun Euroopan keskiarvo on 200. Amerikkalaiset käyttävät vuosittain keskimäärin jopa 1 500 kertakäyttöistä kassia.

Syy on paitsi kassien maksullisuudessa ja kestokassien käytössä, myös kierrätysmuovikasseissa, joita suomalaiset ostavat ahkerasti ja käyttävät uudestaan roskapusseina. Monissa maissa roskapussit on tapana ostaa erikseen.

Kierrätysmuovikassien muovi tulee tällä hetkellä teollisuuden pakkausmuovista. Tilanne voi muuttua, jos kuluttajapakkausten muovit saadaan kiertämään ilman puhtausongelmia.

Joitakin kasseja on kestokassinkin haltijan hankittava, sillä roskat tulee jätelain mukaan pakata. Sekajäteastioiden pesemisestä aiheutuvat ympäristöhaitat ovat suuremmat kuin roskapussien valmistuksesta.

Luontoon kahdeksan miljardia muovikassia vuodessa

EU:n alueella luontoon päätyy vuosittain jopa kahdeksan miljardia muovikassia. EU haluaakin rajoittaa muovipussien kulutusta jäsenmaissaan.

Ympäristöministeriön tilaaman selvityksen perusteella Suomen ympäristökeskus (Syke) ehdotti vapaaehtoista sopimusta kauppojen kanssa, joilla kaupat sitoutuisivat vähentämään muovikassien määrää entisestään.

"Vaikka EU-direktiivi ei koske hedelmäpusseja, Suomessa voitaisiin vähentää myös esimerkiksi pakasteille tarjottavien pienten pussien käyttöä", selventää erikoissuunnittelija Hanna Salmenperä Suomen ympäristökeskuksesta.

Toinen idea olisi muuttaa erikoisliikkeidenkin kassit maksullisiksi.

"Taloudelliset ohjauskeinot ovat kaikkein tehokkaimpia. Muovikasseja toki tarvitaan jätehuollossa, mutta määrää voi vielä hillitä. Perimmäinen ajatus on siinä, että kassit eivät päätyisi luontoon."

Salmenperä myöntää tilanteen olevan Suomessa jo nyt suhteellisen hyvä. Voisiko kierrätysosaamisesta olla jopa vientituotteeksi?

"Miksikäs ei. Sen verran mitä olen haastatellut muovikassivalmistajia, tekniikka ja kehittämisideat ovat kohdallaan. Maailmassa on maita, joissa asia on totaalisen retuperällä", Salmenperä toteaa.

Muovikassit eivät ole kotoisen kierrätysajattelun ainoa vahvuus. Helsingin Sanomat uutisoi hiljattain suomalaisten olevan maailman parhaita pullojen kierrättäjiä.

Lue lisää

Britannian ja EU:n neuvottelut jatkuvat tänään, asialistalla kauppasuhteita ja kalastusta

Maidosta on ylituotantoa EU:ssa ja tuottajahinnat ovat kääntyneet laskuun – hollantilainen jättimeijeri laskee hintaa alimmilleen lähes neljään vuoteen

EU-elvytyksessä Tuppurainen Tappuraisen takuumiehenä

Afrikka ansaitsisi yhteisen maatalouspolitiikan