Politiikka ja talous

Teija Tiilikainen kannustaa Nato-keskusteluun

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen näkee hyvänä Suomessa virinneen Nato-keskustelun.
Markku Vuorikari

”Ei tämä ole minusta herkällä hetkellä sohimista eikä Nato-jäsenyyden vyöryttämistä, vaan vastaus kansalaisissa heränneisiin kysymyksiin”, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen sanoi sunnuntaina MT:lle.

”Viimeisissä näkemissäni kyselyissä jopa vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajien Nato-myönteisyys oli kasvanut. Asia siis pohdituttaa.”

Keskustelu virisi, kun Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että pohdinnoissa Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä olisi päästävä itse asiaan ja pidemmälle kuin kolmen virkkeen kommentointiin: kannatan Natoa, nyt ei ole sen aika, Natosta ei saa puhua.

Niinistön mielestä kovin paljon ei ole pohdittu esimerkiksi sitä, mitä merkitsisi Venäjän ja Naton maarajan kaksinkertaistuminen tai Ruotsin Nato-jäsenyys ja Itämeren muuttuminen Naton sisämereksi.

Tiilikaisen mielestä on luonnollista pohtia asiaa nyt, kun poliittinen tilanne on kärjistynyt. Sekä Nato että Venäjä uhittelevat ja suomalaiset miettivät, olisiko jäseneksi pitänyt jo mennä.

Lisäksi Nato uusii toimintaansa strategiaansa ja puntaroi maantieteellisiä painopisteitään Yhdysvaltojen, Euroopan ja Aasian välillä.

”Nato on toivonut meitä jäseneksi ja Venäjä varoittanut jäsenyydestä. Tärkeää on, että Suomi tekee ratkaisunsa itse. Keskustelun tulisi olla perusteellista eikä inttävää.”

Venäjä varoitti

Venäjä lähetti perjantaina Helsingissä pitämästään suurlähettiläiden kokouksesta tiedotteen, jossa puhuttiin riskistä kielteisiin muutoksiin pohjoisella ja Itämeren alueella Suomen ja Ruotsin Nato-keskustelun seurauksena.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojaa (sd.) viesti ei yllättänyt, sillä se suhtautuu kriittisesti myös Nato-joukkojen läsnäolon lisääntymiseen Baltiassa ja Puolassa.

Nato-keskustelua voivat ruokkia myös Venäjän viimeviikkoiset loukkaukset Suomen ilmatilassa.

”Se on ymmärrettävää Ukrainan kriisin taustaa vasten ja tässä erikoislaatuisessa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Mutta loukkauksia on tapahtunut muinakin aikoina ja on vaikeaa arvioida, mitkä niistä ovat tahattomia ja mitkä suurvaltapolitiikkaa ja lihasten pullistelua”, Tiilikainen sanoo.

Selityksiä vaaditaan

Savon Sanomien mukaan ilmavoimien komentaja Kim Jäämeri saattaa aloittaa tutkinnan tietovuodosta liittyen lehden uutisointiin Suomen ilmatilaloukkauksista. Julkisuuteen pääsi osittain salassa pidettäviä asioita.

Jäämeri torjuu lehden tiedot, joiden mukana lentäjien ylityöt olisivat estäneet nopean lentoon lähdön.

Jäämeren mukaan ylityöt eivät vaikuta valmiuteen ja loukkauksiin reagoitiin normaalisti.

Presidentti Niinistön mukaan Suomen puolustuksesta ei voi hellittää hetkeksikään ylityösumien vuoksi, mutta arvelee puolustusvoimien resursseja ilmeisen niukiksi.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.), varapuheenjohtaja Seppo Kääriäinen (kesk.) ja ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) kaipaavat vähintäänkin valiokuntatason selvitystä Hornetin reagoimisesta ja ylityötunneista.

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan Hornetien valmius on kunnossa ja tunnistus tehtiin suunnitelmien mukaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

UPM:n vaneri matkaa Venäjältä maailmalle – suuntana muun muassa Aasia

Ukrainan presidentti puolustaa Venäjän vastaisia pakotteita – "Menetämme kansalaisiamme"

Venäläisten suhtautuminen Suomeen pysynyt myönteisenä – erityisen positiivisesti ajattelevat pietarilaiset