Politiikka ja talous

Traktorimarssi askel askeleelta: Valtava innostus yllätti kaikki, Helsinki vastaanotti avosylin

Politiikka ja talous 13.03.2016

Jäikö jotain lukematta traktorimarssista? Näistä linkeistä se löytyy.


Markku Vuorikari
Marssi sujui rauhallisesti. Siihen olivat tyytyväisiä sekä helsinkiläiset että marssijat.

Traktorimarssissa tiivistyivät viljelijöiden pettymys huonoon hallintoon ja kireään taloustilanteeseen.

"Viime vuosi oli monella tilalla historian huonoin", MTK:n johtokunnan puheenjohtaja Juha Marttila kertoi, kun järjestö päätti aloittaa valmistelut mielenilmausta varten tiistaina 1.3. Hänen mukaansa maatalous tarvitsee kriisitukea heti.

Maatilojen kriisi konkretisoitui Luonnonvarakeskuksen laskelmissa: sikatiloilla jäätiin kokonaan ilman palkkaa. Myös viljelijöiden oma arvioi taloudellisesta tilanteestaan oli synkkä. MTK:n todellisilla esimerkkitiloilla perheelle ei jäänyt euroakaan. Maitotilan emännät päättivät ryhtyä toimeen: he lähettivät päättäjille satoja kirjeitä, jossa he esittivät Mavi-johdon eroa.

Marssin osallistujat saivat tietoa sille perustellulta Facebook-sivulta. Mukaan lähtijöitä löytyi heti jopa Oulun korkeudelta: Markku Kokkoniemi oli valmis ajamaan 1400 kilometriä elinkeinonsa ja suomalaisen ruuan puolesta.

Mukaan oli lähdössä myös seuraavan polven kökkötraktori, jonka esikuva jäi erityisesti Ruben Stillerin mieleen.

Laaja tuki ja ymmärrys

Traktorimarssi sai heti runsaasti ymmärrystä. Maatalousministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) kutsui sitä oikeutetuksi ja korosti ymmärtävänsä viljelijöiden hädän ja huolen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi jakavansa viljelijöiden taloushuolet ja haluavansa Mavin tukimaksatusongelmat kuntoon.

Suomen luonnonsuojeluliiton Risto Sulkava kritisoi MTK:n toimintaa, mutta korosti kotimaisen ruuantuotannon merkitystä. Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö kantoi erityisesti huolta karjatilojen tilanteesta.

Katsojiksi ilmoittautuivat SOK:n Taavi Heikkilä ja Yaran Jari Pentinmäki. Molemmat korostivat ymmärtävänsä, että tilojen taloudellinen tilanne on erittäin huono. Myös Kesko korosti ymmärtävänsä suomalaisen ruuantuotannon merkityksen.

Viljelijää tukivat myös traktoritehtaan miehet, elintarvikealan työntekijät, eläinlääkärit ja kuluttajat. Myös Suomen kylätoiminta oli turhautunut Mavin toimintaan.

Maatilojen talousahdinko tiivistyi pysäyttäviin uutisiin lypsytilalta, jolta oli katkaistu sähköt maksuvaikeuksien takia. Lasku maksettiin lopulta talkooavulla. Oman lisänsä tapaukseen antoi sähköyhtiön venkoilu tiedotuksessa.

Traktorimarssi ylitti kaikki arviot

MTK-veteraani Heikki Haavisto ennusti marssin toteutumista sanomalla, että kaikki kynnelle kykenevät tulevat. Hänen aavistuksensa piti paikkansa ja MTK nosti arvioitaan osanottajien määrästä koko ajan.

Loppujen lopuksi Helsinkiin tuli 700 traktoria ja Senaatintorille 5 500 mielenosoittajaa. MTK:n Marttila kertoi, että innostus nousi hurjasti vielä viimeisen sitä edeltävän vuorokauden aikana. Ensimmäinen traktori saapui Helsinkiin jo maanantaina.

Marssijoiden saama tuki yllätti ja herkisti: savolaisviljelijä Antti Nevalainen liimasi traktoriinsa "tööttää jos tykkäät"-lapun, ja tööttäyksiä sateli.

Perjantaiaamuna tunnelma alkoi toden teolla tiivistyä: Helsinkiä ympäröivät kokoontumispaikat täyttyivät traktoreista. Nurmijärveläinen Jukka Simanainen saapui ensimmäisenä Vantaan Kivistön kohtauspaikalle. Toimittaja Riitta Ryynänen nousi Petri Lauttian kyytiin ja arvioi sitä "aika räpsäkän oloiseksi".

Torille ja takaisin

MTK:n valtuuskunnan puheenjohtaja Tommi Lunttila huudatti yleisöä ja traktorien moottoreita. Hän vaati Mavin ylijohtajan Leena Tenholan eroa eikä tietoa hänen hyllyttämisestään tarvinnutkaan odottaa kauan.

MTK ja SLC luovuttivat hallitukselle vaatimukset maatalouden kannattavuuden parantamisesta. Pääministeri, valtiovarainministeri ja maatalousministeri vakuuttivat, että viljelijöiden viesti oli kuultu ja ymmärretty. Aivan konkreettisia toimia luvattiin kuitenkin niukalti.

Helsinkiläisiltä marssi sai erittäin lämpimän vastaanoton. "Aamupalapöydässä mainittiin sana traktorimarssi ja vastaanotto oli innokas", tiivisti paikallinen perheenisä.

Myös poliisi oli tyytyväinen marssiin: se sujui rauhallisesti ja liikennekään ei ruuhkautunut liikaa.

Sieviläinen lypsytilan isäntä Antti Kangas tiivisti tuntonsa arvioimalla, että traktorimarssiin kannatti ehdottomasti osallistua: "Harmittaisi hirveästi, jos en olisi lähtenyt."

Kotiin palanneet viljelijät ovat tulevaisuuden osalta odottavalla kannalla. Marssi onnistui hienosti, mutta ahdinko ei ratkea sillä vaan hallitukselta ja hallinnolta odotetaan nyt asioihin tarttumista toden teolla.

Maaseudun Tulevaisuuden traktorimarssivideot Youtubessa

Lue lisää:

Maitotilallinen kertoo ahdingostaan videolla: "Nyt on vitsit vähissä"

Traktorikauppa lainaa kulkupelin marssille: "Huoli maatalouden tilanteesta on yhteinen"

"Traktorimarssi on näkyvä tapa muistuttaa siitä, että viljelijöitä on olemassa ja meitä tarvitaan"

Massey Ferguson -miehiä ei palella

Yllätys ministeriön parkkipaikalla: "Halusimme muistuttaa, että traktorit ovat paikalla"

Mavin ylijohtaja yllättyi hyllytyksestä – "Sain tiedon tiedotteesta"

Maalaisten ja kaupunkilaisten vastakkainasettelun on oltava ohi, sanoo maitotilan pariskunta

Videotähti kehuu traktorimarssin yleisöä – viljelijät näyttävästi esillä

MTK:n Marttila: "Helsinkiläisten reaktiot olivat iso viesti arvostuksesta"

Kökkötraktorin paluu Helsinkiin oli menestys

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT