Politiikka ja talous

Trump ja Clinton supertiistain voitokkaat presidenttiehdokkaat

Politiikka ja talous 02.03.2016

Ennakkosuosikit vaikuttavat nousevan presidenttiehdokkaiksi Yhdysvalloissa.


Yhdysvalloissa ennakkosuosikit Donald Trump ja demokraattien Hillary Clinton ovat nousemassa suurvoittoihin niin kutsutun supertiistain esivaaleissa.

Amerikkalaismedian ennusteiden mukaan Trump on vienyt voiton Georgian, Alabaman, Massachusettsin, Tennesseen, Arkansasin ja Virginian osavaltioissa. Trumpin lähin haastaja Ted Cruz voitti Oklahomassa sekä Texasissa, joka on hänen kotiosavaltionsa. Marco Rubiolle povataan voittoa Minnesotassa.

Demokraattien puolella Hillary Clinton on nousemassa voittoon kuudessa osavaltiossa. Ennusteiden mukaan Clinton on voittanut Georgiassa, Virginiassa, Alabamassa, Arkansasissa, Tennesseessä ja Texasissa.

Hänen haastajansa Bernie Sanders voitti kotiosavaltionsa Vermontin sekä Oklahoman.

Republikaanit äänestävät edelleen Alaskassa. Lisäksi muutamassa osavaltiossa tilanne ehdokkaiden kesken on vielä liian tiukka ennustettavaksi.

Rubio ei aio luovuttaa

Trumpin kimppuun viime viikkoina kovasanaisesti käynyt Marco Rubio on tähän mennessä voittanut yhden osavaltion.

Trump ei peitellyt vahingoniloaan puheessaan kannattajilleen Floridassa.

"Tiedän, että tämä on ollut hyvin vaikea ilta Marco Rubiolle. Kuten olen monen kertaan sanonut, hän on kevytsarjalainen", Trump sanoi.

Omassa puheessaan Rubio vakuutti, ettei aio luovuttaa sekä latasi odotuksia kotiosavaltionsa Floridan esivaaliin kahden viikon päästä.

"Kampanjoin niin pitkään kuin pitää, jotta minusta tulee Yhdysvaltojen seuraava presidentti", Rubio sanoi.

12 osavaltiota äänestää

Supertiistaina kaikkiaan 12 osavaltiossa republikaanit ja demokraatit äänestävät siitä, kenet haluavat puolueissa ehdolle presidentinvaaleissa.

Molemmat puolueet äänestävät Georgiassa, Virginiassa, Vermontissa, Massachusettsissa, Tennesseessä, Alabamassa, Arkansasissa, Texasissa, Oklahomassa ja Minnesotassa. Lisäksi demokraatit äänestävät myös Coloradossa ja republikaanit Alaskassa.

Ehdokkaat voittavat esivaaleissa taakseen puoluekokousedustajia, jotka äänestävät puolueensa lopullisesta presidenttiehdokkaasta puoluekokouksissa heinäkuussa.

Supertiistaina demokraateilla on jaossa noin viidennes kaikista puoluekokousedustajista, republikaaneilla noin neljännes.

Heidän määränsä perusteella mitattuna supertiistain tärkein osavaltio on Texas. Republikaaneilla on siellä tarjolla 155 puoluekokousedustajaa ja demokraateilla 222.

Aiheeseen liittyvät artikkelit