Politiikka ja talous

Tuomioja: Osuustoimintaa vastaan käydään kampanjaa

Kansanedustaja puolusti osuustoimintaa SuomiAreenan omistajuutta puineessa paneelissa.
Matti Riitakorpi
Keskustelemassa oikealta: Sipe Santapukki Apulannasta, Erkki Tuomioja (sd), teollisuusneuvos Kari Kallonen, Perheyritysten liiton puheenjohtaja Leena Mörttinen, ja juontaja Kimmo Collander Kaiku Helsinki Oy:stä.

Entinen ulkoministeri ja osuustoiminta-aktiivi Erkki Tuomioja (sd) totesi Porin SuomiAreena-keskustelutapahtumassa olevansa huolissaan siitä, miten osuustoimintaan suhtaudutaan nykyään.

"Eniten olen huolissani siitä, miten osuustoimintaa vastaan käydään suoranaisesti kampanjaa", Tuomioja sanoi eilen pidetyssä, omistamista käsitelleessä paneelissa.

Tuomioja muistutti, että myös valtionyhtiöiden yksityistämistä on pitkään vaadittu monelta suunnalta. Hänen mukaansa Suomen suurissa lehdissäkin ilmenee nyrpeää suhtautumista osuustoimintaan.

"Siellä on ollut kummallista osuustoimintavihamielisyyttä. Ihmettelen, mistä se kumpuaa. Tuleeko se siitä, että osuustoiminta on vaikeiden vuosien jälkeen alkanut menestyä. Se herättää kateutta."

Tuomioja uskoo, että arvostelijoiden mielestä vikana on, ettei toiminnassa tavoitella voittoa yksityisen ihmisen taskuun.

"Tämä näyttää olevan ongelma jopa Euroopan komissiolle."

Omistajuus on vastuuta

Miksi suomalainen ei (o)saa omistaa? -keskustelussa pohdittiin sitä, kuinka vaikeasti Suomessa suhtaudutaan omistamiseen. Keskustelijat pitivät metsänomistamista hyvänä esimerkkinä siitä, kuinka omistamiseen liittyy vastuuta.

Apulannan rumpali ja toimitusjohtaja Sipe Santapukki vertasi hyvää metsänomistajuutta ja omistamista ylipäänsä kiinteistöbisneksiinsä.

"Sen sijaan että panostettaisiin vain määrään, niin panostetaan laatuun."

Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Leena Mörttinen kertoi pitävänsä metsäfirmoja suuressa arvossa.

"Metsäfirmat takaavat mahtavalle materiaalille jotain muutakin käyttöä kuin paperin. Se takaa, että tällä metsäomaisuudella on arvoa", Mörttinen hehkutti.

Keskustelun järjestivät Suomalaisen Työn Liitto, Perheyritysten liitto, Teosto, MTK ja S-ryhmä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Passipaikalla: Toisten nuoteista

Populistivoimat horjuttavat EU:ta, ”liberaalien ja erityisesti neoliberaalien on katsottava peiliin"

Suojelusta kiireesti