Politiikka ja talous

Turistipappi päivystää palmun alla

Politiikka ja talous 29.03.2016

Eläkeläispastori Pertti Hell tarjoaa 
tukea suomalaislomailijoille 
Kanariansaarilla. Tarvittaessa 
turistipappi siunaa sekä avioliittoon että hautaan.


Eija Mansikkamäki
Pertti Hell on suomalaisten tukena Kanarian talvessa. Kirkonmenot pidetään takana näkyvässä Templo Ecuménicossa.
Pertti Hell on suomalaisten tukena Kanarian talvessa. Kirkonmenot pidetään takana näkyvässä Templo Ecuménicossa.
Eija Mansikkamäki
Gran Canarian Templo Ecuménicoa käyttää 16 eri kirkkoa ja yhteisöä.
Gran Canarian Templo Ecuménicoa käyttää 16 eri kirkkoa ja yhteisöä.
Eija Mansikkamäki
Työelämästä tutut tapasivat Kanarialla kirkossa. Lomaa viettävät Markku ja Riitta Laine käyvät kirkossa kotimaassakin Helsingissä Laajasalon kirkossa ja Irma ja Jorma Paussu (takana) Turun Martin kirkossa.
Työelämästä tutut tapasivat Kanarialla kirkossa. Lomaa viettävät Markku ja Riitta Laine käyvät kirkossa kotimaassakin Helsingissä Laajasalon kirkossa ja Irma ja Jorma Paussu (takana) Turun Martin kirkossa.

ESPANJA, Gran Canaria

Suomalaisten ei tarvitse pelätä hylätyksi tulemista kaukanakaan kotoa, sillä turistipappi päivystää palmun allakin. Evankelis-luterilaisen kirkon lähettämiä turistipappeja toimii useissa suomalaisten suosimissa matkailukohteissa. He tarjoavat hengenravintoa lomalaisille ja maassa asuville suomalaisille.

”Monet haluavat käydä lomallaan kirkossa, osa jopa aktiivisemmin kuin kotimaassa”, Espanjassa Kanariansaarten Gran Canarian Playa de Inglésissä turistipappina toimiva Pertti Hell kertoo.

Lokakuusta huhtikuuhun saarella toimii Gran Canarian suomalainen evankelisluterilainen seurakunta. Viikko-ohjelmassa on suomenkielisiä jumalanpalveluksia, retkiä, pyhäkoulua ja muuta toimintaa. Messu pidetään perjantaisin Playa del Inglésin keskustassa useiden kirkkojen yhteisessä temppelissä. Pääsiäisenä on omansa, ja jouluna myös suositut kauneimmat joululaulut.

68-vuotias Hell aloitti Gran Canaria -saaren toisena turistipappina lokakuussa. Toinen toimii saaren pohjoisosassa pääkaupunki Las Palmasissa. Suomalaispapit ovat turistikohteissa tyypillisesti vajaan vuoden eli suomalaisen lomamatkakauden syksystä kevääseen.

Hell ei ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, sillä turistipastorin ura alkoi heti eläköitymisen jälkeen Kreikan Rodokselta vuonna 2012 kolmen vuoden rupeamalla.

Turistipappi tekee myös kirkollisia toimituksia, sillä hänellä on kaste- ja vihkioikeus.

”Olen vihkinyt monia, mutta yhtään kastetta ei ole osunut kohdalleni”, Hell kertoo.

Kreikassa vihkimisiä oli kymmenittäin. ”Yksi oli sellainen, että eräs pari meni naimisiin edellisenä vuonna ja ystävä­pari seuraavana, kun kuuli tästä mahdollisuudesta.”

Itse teossa Hellin voi nähdä toukokuussa televisiossa, kun hän vihkii Gran Canarialla Satuhäät-ohjelman parin.

Naimisiin meneminen ulkomailla johtuu Hellin kokemuksen mukaan vain harvoin lomaromanssista. Parit tulevat Suomesta, ja tapahtumaan liittyy suunnittelua ja salaisuuksiakin: pari karkaa lomalle ja yllättää kotiväen jälkeenpäin.

Työhön liittyy myös elämän synkempiä puolia: ihmissuhde- ja päihdeongelmia sekä kuolemaa. Sairauskohtauksia sattuu matkailijoille silloin tällöin.

”Kuolemantapauksissa tehtäväni on lähinnä olla puolison tukena”, Hell kertoo.

Kreikan Rodoksella hän on siunannut hautaan kaksi suomalaista.

Turistipapin näkökulmasta suomalaisten lomakohteet ovat kehittyneet ja lomailijat siistiytyneet. Humalaisia näkee vähemmän kuin 20–30 vuotta sitten.

Joskus kriisitilanteet päätyvät lehtiin saakka. Lapsi voi esimerkiksi jäädä heitteille, kun vanhemmat innostuvat oikein kunnolla ”lomailemaan”. Pappiin ottavat yhteyttä matkatoimistot ja omaiset. Erityisesti ikääntyneiden vanhempien ”lomailu” huolestuttaa aikuisia lapsia.

”Minulle saatetaan soittaa Suomesta, että vanhemmat ovat täällä lomalla ja että katsoisin hiukan perään. Yleensä tarjoudun keskustelemaan, ja usein se sopiikin asianosaiselle. En kuitenkaan mene hotelliin papinkauluksessa, etteivät ihmiset leimaudu.”

Turistipapiksi voi hakeutua kuka vain pappisvihkimyksen saanut henkilö, jonka elämän­tilanne sallii lähdön. Lähtijöistä päättää Kirkkohallitus.

Osa turistienpalvelijoista on Hellin tapaan eläkeläisiä, osa viettää välivuottaan. Esimerkiksi Gran Kanarian turistikanttori on virkavapaalla Vantaankosken seurakunnasta.

Hellin vaimo Ritva seuraa keikkamatkoilla mukana.

Turistipappi saa palkkaa 60 prosenttia normaalin seurakuntapastorin palkasta.

Ennen eläköitymistään Hell toimi pastorina, kappalaisena ja kirkkoherrana muun muassa Salossa ja puolustusvoimissa.

Hell on toiminut aiemminkin kansainvälisissä tehtävissä. Niihin liittyy huvittaviakin muistoja: rauhanturvatehtävät Libanonissa toivat välillä eteen paitsi sielunhoitoa ja kirkollisia toimituksia myös vitsailua. Englannin kielessä hänen nimensä nimittäin tarkoittaa helvettiä.

Jos sinulla on ongelmia, mene sotilaspastori Hellin luo, eli englanniksi: ”If you have problems, go to the Hell.”

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT