Politiikka ja talous

Turkisala tuotti muhkeat verotulot

Politiikka ja talous 20.11.2014

Turkisalan huippuvuosi 2013 tuotti sievoiset verotulot valtion, kuntien ja seurakuntien kassaan. Pellervon taloustutkimuksen (PTT) keräämien tietojen mukaan turkisalan verotulot kasvoivat viime vuonna noin 90 miljoonaan euroon. Esimerkiksi suuryhtiöt Nordea ja ABB maksoivat samalta ajalta noin 80 miljoonaa euroa veroja.


Jaana Kankaanpää
Tänä vuonna turkisalan kannattavuuden ennustetaan heikkenevän.

Turkisalan talous on kehittynyt viime vuosina erittäin suotuisasti. Vuosi 2013 oli huippuvuosi sekä kotimaisten nahkojen että välitettyjen nahkojen myynnissä. Nousukiito päättyy kuitenkin tänä vuonna, sillä turkisten hinnat ovat laskeneet ja alan kannattavuus heikkenee.

Turkistuottajat uskovat silti selviytyvänsä laskusuhdanteesta.

”Taloudellinen lähtöasema on niin hyvä, että elinkeino kestää suhdannemuutoksen, jos tuotantokustannukset seuraavat nahkan hintojen laskua. Rehun hinnan on laskettava”, sanoo turkiseläinten kasvattajien liiton varatoiminnanjohtaja Hannu Kärjä .

Alalla on talouskasvun vuosina investoitu. Kehitystyö näkyy myös siinä, että alalla työskentelevien henkilöiden määrä nousi vuonna 2013 lähes 5 000:een. Vielä vuonna 2008 turkisala työllisti noin 3 300 henkilöä.

Turkisalan taloudellinen merkitys korostuu Pohjanmaalla, missä turkistiloja on eniten.

Turkistuottajien lihavista vuosista on nautittu muun muassa Uudenkaarlepyyn kaupungissa. Siellä turkistuotanto toi viime vuonna kaupungin kassaan peräti viidesosan euroista. Ala tuotti pikkukaupungille verotuloja lähes 700 euroa asukasta kohden.

Aiheeseen liittyvät artikkelit