Politiikka ja talous

Turve ja kotimaisuus jakavat kokoomusta

Politiikka ja talous 20.10.2015

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ottaa selvän pesäeron lliberalistisiipeen.


Kimmo Haimi
"Maaseutua ei voi tuoda", korostaa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen julkaisi 12.10. Helsingin Sanomissa mielipidekirjoituksen, jossa hän vaati Luonto-Liiton toiminnanjohtajan Leo Straniuksen kanssa turpeen veroluokan korottamista.

”Käytännössä alennettu veroluokka tarkoittaa, että valtio menettää vuonna 2016 verotuloja yhteensä 114 miljoonaa euroa”, Vartiainen ja Stranius kirjoittivat.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Arto Satonen ottaa Vartiaisen kantaan selvän pesäeron.

”Kokoomuksen kanta on, että turve on olennainen osa suomalaista energiapalettia ja mahdollistaa myös puupohjaisen energian hyödyntämisen monissa kattiloissa”, ryhmänjohtaja sanoo.

”Turpeella on kiistattomat etunsa, joista suurimmat ovat turpeen kotimaisuus ja sen työllisyysvaikutukset. Siksi kokoomus kannattaa turpeen kilpailukyvyn vahvistamista kivihiileen nähden lyhyellä aika­välillä”, Satonen kertoo puolueen kannan.

Kokoomuksen liberaalisiipi on kyseenalaistanut myös kotimaisten tuotteiden suosimisen. Esimerkiksi Juhana Vartiaisen ja kansanedustaja Elina Lepomäen mukaan se vääristää kilpailua.

Arto Satonen on kuitenkin valmis satsaamaan omavaraisuuteen.

”Omavaraisuus ruokatuotannossa on ennen kaikkea huoltovarmuuskysymys. Luonnollisesti ruoka liittyy myös kansalliseen identiteettiin ja kulttuuriimme.”

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT