Politiikka ja talous

Urpilainen: perussuomalaiset haluavat Suomen ulos eurosta

Politiikka ja talous 13.06.2012

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) vaatii perussuomalaisia kertomaan, mitkä olisivat seuraukset, jos Suomi ei jatka euron tukemista. Urpilaisen mukaan jättäytyminen Espanjan pankkien tukemisesta johtaisi syvään kriisiin.


Jaana Kankaanpää

Hallituspuolueiden mielestä Suomen jättäytyminen Espanjan avustamisen ulkopuolelle johtaisi syvään kriisiin euroalueella. Se puolestaan maksaisi Suomelle moninkertaisesti enemmän kuin vuoden 2008 finanssikriisi.

Perussuomalaisten mielestä euroalue on kelvoton ja muiden maiden ja niiden pankkien tukemiseen käytetyt rahat menetetään.

Tällainen oli perusasetelma, kun eduskunnassa keskusteltiin perussuomalaisten ja vasenryhmän jättämästä välikysymyksestä tänään iltapäivällä.

Välikysymys kyseenalaistaa hallituksen toiminnan eurokriisissä.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) sanoi, että Espanjan lainapäätöksessä oli kyse poliittisesta sitoutumisesta maan lainoittamiseen ja sitä kautta euroalueen rahoitusvakauden turvaamiseen.

”Jos Suomi jättäytyisi lainapäätöksen ulkopuolelle, seuraisi syvä poliittinen kriisi euroalueella ja koko EU:ssakin. Suomen mahdollisuudet jatkaa euroalueen täysivaltaisena jäsenenä olisivat tällaisen päätöksen jälkeen kyseenalaiset. Perussuomalaisten tavoitteena lieneekin saada Suomi ulos euroalueesta”, Urpilainen sanoi.

Urpilainen vakuutti, että jos Espanjan laina myönnetään väliaikaisen kriisirahaston kautta, Suomi vaatii osuudelleen vakuudet samaan tapaan kuin Kreikan lainaohjelmassa.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan eurokriisi on edennyt juuri kuten perussuomalaiset ovat ennustaneet.

”Nyt ei keskustella enää vain halutaanko säilyttää euro, vaan myös siitä, halutaanko kuulua liittovaltioon”, Soini sanoi.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) muistutti, että Espanjaa ei tueta Suomen budjettirahoista, vaan tuki rahoitetaan Euroopan vakausmekanismin avulla.

Välikysymyksestä äänestetään torstaina. Keskustelu eduskunnassa jatkui vielä 16.30.

Aiheeseen liittyvät artikkelit