Politiikka ja talous

Uusi rakennuslaki paisuttaa remonttien byrokratiaa

Laki pakottaisi parantamaan energiatehokkuutta muiden remonttien yhteydessä.
Markku Vuorikari

Ympäristöministeriössä valmisteilla oleva uusi maankäyttö- ja rakennuslaki uhkaa lisätä byrokratiaa ja nostaa vanhojen rakennusten korjauskustannuksia jopa 5–15 prosenttia.

Vanhan rakennuksen energiatehokkuutta pitää vastaisuudessa parantaa remontin yhteydessä, jos se suinkin on teknisesti ja taloudellisesti mahdollista.

Korjaaminen tarvitsee jatkossa kunnalta toimenpide- tai rakennusluvan, jota hakiessa rakennuksen omistajan pitää perustella energiatehokkuuden parantamistoimet. Poikkeuksena ovat esimerkiksi suojellut rakennukset, kasvihuoneet ja maatilan tuotantorakennukset.

Lakiluonnos sisältää epätarkkuuksia, minkä vuoksi osa on tulkinnut sitä niin, että pienenkin julkisivutoimenpiteen vuoksi koko rakennus pitäisi eristää uudelleen.

Näin ei ole, vaan esimerkiksi ikkunoiden vaihtaminen on yksittäinen toimenpide, yli-insinööri Jyrki Kauppinen ympäristöministeriöstä sanoo.

Kuntaliiton johtava lakimies Ulla Hurmeranta katsoo, että laajeneva lupakäytäntö lisää työtä ja kustannuksia. Kuntien rakennusvalvonta kuormittuu ja rakennusten omistajille aiheutuu lisää työtä ja kustannuksia.

”Pahimmassa tapauksessa kunnissa lykätään korjauspäätöksiä.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit