Uutismies Kemppainen pitää maaseututaustaansa arvossa - Politiikka ja Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka ja talous

Uutismies Kemppainen pitää maaseututaustaansa arvossa

Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajana maaliskuussa aloittava Jouni Kemppainen kasvoi maalaistalossa kymmenvuotiaaksi. Hän sanoo olevansa myös televisiouutisten kasvatti.
Kari Salonen
Huittisista Helsingin keskustaan kulkeutunut Jouni Kemppainen pitää tärkeänä, että maaseudulle syntyy lisää yrityksiä.

Jouni Kemppainen tienasi ensimmäiset interrail-rahansa harvennushakkuilta kotimetsistä 16-vuotiaana. ”Työtä oli, mutta rahaakin tuli. Vieläkin on mukava tehdä metsätöitä ja ajella traktorilla.”

Kemppainen on 52-vuotias Huittisista kotoisin oleva pitkän linjan journalisti, joka aloittaa Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittajana maaliskuun alussa. Nykyisin hän toimii Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n viestintäjohtajana.

”Juuret ovat maalla. Äiti on kotoisin Karjalasta ja kasvoin kymmenvuotiaaksi asti äidin vanhempien siirtolaistilalla Huittisissa.”

”Peltoa oli 7 ja metsää 15 hehtaaria. Aluksi oli lehmiä, kanoja ja isoisällä luomupossuja, jotka kasvoivat liian isoiksi tuottaakseen mitään.”

Maalle yrittäjiä

Kemppainen on satakuntalaisena huolissaan muun muassa maakuntien säilymisestä elinvoimaisena.

”Maaseudulla tarvitaan maa- ja metsätalouden lisäksi muuta yrittäjyyttä, jotta elinvoima säilyy”, hän katsoo.

Satakuntalaista vakautta keventävät karjalaisen äidin lisäksi savolainen isä, joka toimi yrittäjänä hammaslaboratoriossa.

Kemppainen lähti opiskelemaan historiaa, viestintää ja kasvatustieteitä yliopistoon Turkuun vuonna 1983. Heti seuraavana kesänä hän aloitti kesätoimittajana Turun Sanomissa. Hän valmistui filosofian maisteriksi 1993.

Ylen TV-uutisissa Kemppainen aloitti vuonna 1994 ja oli vuodesta 2006 Yle Uutisten uutispäätoimittaja, kunnes siirtyi EK:hon viime vuonna.

”Olen tv-uutisten kasvatti, siellä kilpailtiin vahvasti MTV3:n ja Hesarin kanssa. Tulostakin tuli, Ylen tv-uutisten katsojien markkinaosuus nousi 39 prosentista pitkälti yli 60 prosentin.

Kemppainen on kilpailuhenkinen uutismies. ”Kilpailu uutisista tuottaa hyvää tulosta. Sillä ei sitten ole ihan niin väliä, voittaako kilpailun vai ei, pääasia on kilpailu itse.”

Hän seuraa uutisia ahkerasti, kolme kertaa tunnissa puhelimesta, ja paljon urheiluakin.

Kemppainen on erittäin mielissään nimityksestään ja kertoo arvostavansa vahvaa maaseutulehteä.

”Maaseudun Tulevaisuus on Suomessa ainutlaatuinen julkaisu, jolla on pitkä ja arvokas historia.”

Saksofoni soi

Lehden kehittämiseen hän lupaa palata siinä vaiheessa, kun on vähän aikaa ollut talossa sisällä. Digitaalisuus on joka tapauksessa asia, jota täytyy edelleen kehittää.

Kemppainen on ollut kovissa paikoissa ennenkin. 1990-luvulla Turun Sanomissa ollessaan hän kävi seuraamassa Irakin panttivankikriisiä ja kätteli samalla reissulla nyrkkeilylegenda Muhammad Alin.

Ylen juhlauutisillassa vuonna 1999 Kemppainen soitti saksofonia yhtyeessä Archie and the Bulletins, solistina oli Arvi Lind.

Kemppainen asuu Kirkkonummen Porkkalassa omakotitalossa, jossa saa tehdä metsätöitä omalla tontilla. Perheeseen kuuluu vaimo, kolme lasta ja koira. Lapsista vanhin opiskelee, keskimmäinen on armeijassa ja nuorin asuu vielä kotona.

Harrastuksia ovat linnustus, lukeminen, tennis, penkkiurheilu ja Italia. Perheellä on Adrianmeren lähellä loma-asunto, jossa kuluvat loma-ajat.

Lue lisää

”Tämä on varoittava kritiikki siitä, millaiseen yrittäjyyteen ammattitaidottomien poliitikkojen toimet voivat johtaa" – hyvä mielipidekirjoitus vakuuttaa ja vaikuttaa

Vastakkainasettelua vai luovaa ajattelua ratkaisujen haussa?

Uusi gallup: Joko löysit Ruotsin ravit kanavapaikalta 26?

MT:n Riitta Mustonen palkittiin suomalaisen ruokakulttuuriin eteen tekemästään työstä