Politiikka ja talous

Väitös: EU:n ilmastopolitiikka ulkoistaa päästöt ja työpaikat

Entinen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola (kok.) pitää EU:n ilmastopolitiikan ongelmana sitä, että kohteena ovat tuotannon eivätkä kulutuksen päästöt. Korholan on määrä väitellä huomenna tohtoriksi ilmastopolitiikasta.
Jaana Kankaanpää

EU on Korholan mukaan kyllä pysynyt asettamissaan päästövähennystavoitteissa. Lisääntynyt tuonti EU:n ulkopuolelta on kuitenkin johtanut siihen, että kokonaisuuden kannalta EU on kasvattanut päästöjään.

Maailmanlaajuiset päästöt ovat kasvaneet EU:n ponnisteluista huolimatta.

”Kun kulutus otetaan huomioon, kokonaisuuden kannalta EU on kasvattanut päästöjään. Yksi ilmastopolitiikkamme valuvioista onkin ollut se, että kohteena ovat tuotannon eivätkä kulutuksen päästöt. Näin olemme ulkoistaneet päästöjä ja samalla valitettavasti myös työpaikkoja”, ex-meppi toteaa Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Korholan mukaan EU:n politiikkaa ei voi puolustaa silläkään, että se näyttäisi muille maille esimerkkiä.

”Tälle ei ole näyttöä. Isot päästäjät ovat jo kauan sitten valinneet toisenlaisen strategian, sillä EU:n päästökattoja asettavaa politiikkaa pidetään kalliina ja tehottomana.”

Kasvihuonekaasujen päästökaton sijaan Korhola ehdottaa järjestelmää, jossa suositaan puhtainta käytettävissä olevaa teknologiaa.

Korhola istui europarlamentissa 1999–2014, ensin sitoutumattomana kristillisdemokraattina ja vuodesta 2003 kokoomuksen edustajana.

FL Eija-Riitta Korhola väittelee 15.11.2014 kello 12 Helsingin yliopiston bio- ja ympäristötieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Kioton pöytäkirjan nousu ja tuho: Ilmastonmuutos poliittisena prosessina.

Lue lisää