Politiikka ja talous

Välimiesoikeus hylkäsi Apetitin ja Nordic Sugarin kanteet

Politiikka ja talous 19.08.2014

Välimiesoikeus hylkäsi tiistaina sekä Apetitin esittämät kanteet Nordic Sugaria vastaan että Nordic Sugarin vastakanteen osapuolten välisessä riidassa yhteisyritys Sucroksesta.


Juha Sinisalo

Välimiesoikeuden päätöksen mukaan kumpikaan osapuoli ei ole velvollinen maksamaan vastapuolelle sopimussakkoa.

Apetitin toimitusjohtaja Veijo Meriläinen sanoo, että Sucroksen yhteisomistus jatkuu.

Apetit määrättiin maksamaan osan välimiesoikeuden palkkioista sekä korvaamaan Nordic Sugarille osan sen oikeudenkäyntikuluista. Yhteensä näiden vaikutus Apetitille on noin 2,4 miljoonaa euroa. Apetit kirjaa kulut tämän vuoden kolmannen vuosineljänneksen kuluihin.

Viime vuonna Apetitin tilikauden tulos oli 9,3 miljoonaa euroa.

Apetit ja Nordic Sugar omistavat yhdessä sokeria Suomessa jalostavan ja markkinoivan Sucroksen. Enemmistöomistaja Nordic Sugar omistaa 80 prosenttia osakkeista ja Apetit 20 prosenttia.

Apetitilla on yhtiössä osakassopimuksen nojalla erityinen vähemmistönsuoja.

Nyt päättynyt välimiesoikeusprosessi käynnistyi lokakuussa 2011, kun Apetitin mukaan Nordic Sugar oli toistuvasti päätöksenteollaan ja toiminnallaan loukannut sen vähemmistöoikeuksia.

Vuonna 2011 Apetit, silloin nimeltään Lännen Tehtaat, nosti välimiesoikeudessa kolme kannetta Nordic Sugaria vastaan. Välimiesmenettelyn aikana Nordic Sugar esitti vastakanteen koskien väitettyä osakassopimuksen rikkomista Sucroksen toimitusjohtajan erottamisen yhteydessä joulukuussa 2011.

Jos Nordic Sugarin olisi todettu rikkoneen sopimusehtoja, olisi sopimussakko voinut nousta ylimmillään lähes 27 miljoonaan euroon. Apetitille sakko olisi voinut sen sijaan olla 4,5 miljoonaa euroa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit